EL SON QUE RESPON A TOTS ELS MISTERIS

Tot l’univers conegut i per descobrir es concentra en els ulls de mar de la criatura que acaba de fer quatre mesos, dues balconades de llum que s’obren a la creació de mons que dibuixen el perfil de l’eternitat i responen a tots els misteris. Es vol adormir en braços del padrí i sembla que escolti la Cançó de Rem i Vela 12, de Josep M. de Sagarra, musicada per Lluís Llach que li canta a cau d’orella com si fos una cançó de bressol: “Entre les barques quan passa l’amor, / no duu la fúria de crits ni besades, / l’amor que passa a la vora del mar, / és blau verdós i flexible com l’aigua…”

Cauen lentament les parpelles de l’infant per encalmar les inquietuds de qui el mira i oxigenar l’aire de les estances, i just abans de cloure’s, qui sap per què, es tornen a obrir de cop i el xumet recupera l’impuls i la força per tornar a ser baiona. “L’amor que passa a la vora del mar, / vol que tot just es bellugui la barca, / vol a la vela una mica de vent, / però té por de sentir les onades”.

A la casa del prodigis on s’adorm el menut el son entenimenta i signa treves perdurables amb les dolenties del món, que com més va, més mal fan. Allí, des de fa cinc generacions es desballesten les baionetes i els alarits de qui vol disputa. I sembla que ell ho entengui, que sàpiga que allí el son mai no es destorbat, que res ni ningú no pot oprimir-los. “Entre les barques quan passa l’amor, / no vol ni plors ni gemecs ni rialles, / l’amor que passa a la vora del mar / és un sospir que batega com l’aigua”.

Dorm l’infant aliè el xivarri dels qui l’acompanyen i fan el cafè amb dolços per triar: un pastís de pastanaga, un cardenal, doblegats de crema, una coca de quarto i una ensaïmada de crema i pinyons. I el son confiat del menut els diu que la pau mai no ha estat una quimera i que la tendresa és el punt de suport que cercava Arquímedes de Siracusa per moure el món amb la palanca.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *