marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

6 de gener de 2018
0 comentaris

2018, ANY LLOMPART

El passat més de desembre, el Govern de les Illes Balears aprovà, a proposta de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, la declaració institucional de l’any 2018 com a Any Josep Maria Llompart, amb l’objectiu de commemorar i reconèixer la figura i trajectòria de l’escriptor i activista mallorquí. L’Obra Cultural Balear també se suma a aquesta declaració i participa activament en l’organització dels actes que han de donar forma aquesta commemoració.

El 28 de gener de 2018 es compleixen 25 anys de la mort de l’escriptor, poeta, editor, crític, articulista, assagista, traductor, docent i activista cultural Josep Maria Llompart de la Peña (Palma, 23 de maig de 1925 – 28 de gener de 1993), amb una trajectòria de compromís cívic i personal dedicada a la recuperació de les llibertats i els drets nacionals i culturals del poble de les Illes Balears, i a la tradició cultural. Va esdevenir mentor de diferents generacions d’escriptors en el conjunt de les Illes Balears pel seu paper d’editor i crític. Com a historiador de la literatura, va ser un dels primers a estudiar sistemàticament la creació literària insular. Com a docent universitari, va impartir classes de literatura catalana, una matèria que també va divulgar als mitjans de comunicació. Va destacar com a traductor del galaicoportuguès al català.

Llompart va ser un activista cultural de primer ordre, sense deixar el vessant polític de la reivindicació. Durant la dictadura franquista va col·laborar en l’oposició al règim i va participar en els primers intents de crear organitzacions polítiques nacionalistes. Es va implicar en el Congrés de Cultura Catalana i va donar suport al projecte d’estatut d’autonomia de Cura. Va ser president de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, de l’Obra Cultural Balear i de la Federació Llull d’Entitats Culturals dels Països Catalans, així com membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.

Va ser premiat amb els guardons de més prestigi de les lletres catalanes, com el premi Crítica Serra d’Or de poesia o el premi Lletra d’Or, així com el Premi de Literatura Catalana de la Generalitat de Catalunya d’assaig, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.