Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

28 de maig de 2019
0 comentaris

2.603 anys del primer eclipsi

Tal dia com avui, el 28 de maig de l’any 585 aC, es va produir un eclipsi total de Sol molt especial, perquè va ser el primer eclipsi “esperat”. Unes setmanes abans un astrònom havia avisat els seus conciutadans que tal dia, a tal hora, el Sol desapareixeria del cel durant uns minuts i es faria de nit durant el dia.

No sabem si quan ho va dir li van fer gaire cas, perquè Tales era aquelles persones que no saps mai si l’has d’admirar o te n’has de riure. Tothom coneixia la seva dèria per l’astronomia, i el respectaven pels seus coneixements, però a vegades es feia difícil no burlar-se’n. Com quan va caure en un esvoranc, perquè caminava pel camp mirant el cel, i el pagès li va etzibar amb sarcasme “pobre home, vol descobrir com es mouen les estrelles i no sap ni on posa els peus”. En qualsevol cas, se l’apreciaven i sovint li demanaven consell, perquè era d’aquelles persones a qui val la pena escoltar. Va ser ell, i no Sòcrates, qui va dir que l’objectiu més difícil d’aconseguir és conèixer-se a un mateix.

Era fill de Milet, que aleshores era una de les polis més pròsperes de l’Egeu, però es va passar bona part de la seva joventut a Babilònia, on el seu pare, un comerciant acabalat, l’havia enviat perquè es formés i conegués món. Quan en va tornar ho va fer amb uns coneixements de geometria i d’astronomia que enlloc d’Europa es tenien, i va ser gràcies a ells que va predir aquest eclipsi de Sol. L’impacte que aquells coneixements van causar entre els grecs va ser tan gran que immediatament el van incloure en la llista dels seus Set Savis.

Amb la primera predicció d’un eclipsi, Tales es va guanyar un lloc entre els científics més importants de tots els temps i que “el seu” eclipsi es considerés el més important de la història de la ciència. Un honor que va mantenir durant 2.503 anys i 1 dia.

PS Aquest eclipsi també va entrar en la història de la geopolítica. Va coincidir amb una batalla entre els imperis lidi i meda pel control d’Anatòlia, i Heròdot ens explica que els soldats dels dos exèrcits es van espantar tant quan van veure que el Sol desapareixia que van llençar les armes i van sortir corrent.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.