marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

15 de novembre de 2017
0 comentaris

LA INGENUÏTAT QUE DESINTOXICA

“Ingenus, vam creure que l’estat mai no s’atreviria a aplicar aquests nivells de repressió. O que la Unió Europea no permetria que el govern del PP, en nom de la unitat d’Espanya, tolerés tants cops contra la ciutadania i les institucions catalanes”. Qui s’expressa així és el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, a la carta que des de la presó d’Estremera ha escrit a la militància d’ERC (https://www.vilaweb.cat/noticies/carta-de-junqueras-a-la-militancia-derc-puigdemont-tambe-es-el-nostre-candidat/).

S’agraeix l’autocrítica de tots els cappares del procés, sobretot des del referèndum rebentat per la policia espanyola. Per com ha anat i va sent, amb la Generalitat intervinguda i mig govern a la presó i l’altra meitat a l’exili; i davant una convocatòria electoral en ple cop d’estat que no deixa de ser “autonòmica”, la ciutadania principatina que aposta, encara, per l’emancipació, i a la que han trencat la cara per defensar el vot, necessita respostes a manta preguntes que són capitals. Per tant, benvingudes les explicacions degudes que ajudaran força a refermar el compromís ciutadà amb la independència.

Sorprèn, tanmateix, que una persona tan preparada i experimentada com Junqueras, parli d’ingenuïtat en la política. Ja se sap que en les batusses de govern o parlamentàries, a més d’haver-hi altes dosis de teatralitat, els cops baixos i les desqualificacions personals són moneda corrent; o almenys la innocència no és el valor que impregna les disputes polítiques.

D’altra banda, no haver previst amb tota la seva cruesa la capacitat repressiva il·limitada de l’estat espanyol vol dir desconèixer l’adversari, i em costa de creure que Oriol Junqueras, llicenciat en Historia Moderna i Contemporània, i doctor en Història del Pensament Econòmic, no conegués prou bé com ha actuat i actua, com se les gasta l’Estat espanyol quan es posa en entredit la seva sacrosanta unitat.

I malgrat tot, parlar amb aquesta franquesa junqueriana tonifica, desintoxica i genera la confiança necessària per seguir seguint.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.