marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

30 d'agost de 2017
0 comentaris

D’INDIGNITATS I VULNERACIÓ DE DRETS. La Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears i el coneixement del català dels seus treballadors

El Butlletí Oficial de les Illes Balears d’ahir dia 29 d’agost de 2017, publica la resolució del director general del Servei de Salut, Juli Fuster Culebras, per la qual es dispensa de l’exigibilitat de coneixements de català en els procediments de selecció, provisió i mobilitat corresponents a determinades categories de personal estatutari del Servei de Salut de les Illes Balears.

És bolla vista que aquesta resolució atempta greument contra els drets lingüístics dels catalanoparlants, presenta el català com un inconvenient i no com un avantatge, a més d’establir un greuge comparatiu del tot inacceptable amb altres professionals de l’àmbit sanitari. Un atac indissimulat, per tant, a la llengua nostra.

Davant aquesta desfeta, l’Obra Cultural Balear recorda que els partits que conformen el Govern presidit per Francina Armengol, abans de les eleccions del 2015, signaren públicament el decàleg de l’OCB per recuperar la seguretat jurídica del català, que el govern Bauzá desballestà, i per avançar significativament en la normalització del català. Aquesta resolució, que suposa un claríssim retrocés lingüístic, trenca aquest compromís signat i i deixa en molt mal lloc totes les proclames favorables a la normalització del català fetes per la majoria de conselleres i consellers del Govern Armengol.

D’altra banda, convé insistir en una obvietat que aquesta desgraciada resolució passa per alt: els millors professionals públics són aquells més ben preparats per desplegar la seva especialitat laboral i que alhora poden atendre en la llengua pròpia del territori on treballen. Si no és així, els drets de la ciutadania, en aquest cas els lingüístics, no són més que paper banyat.

Sembla que davant les reaccions contràries a aquesta resolució, la Conselleria de Salut ha anunciat que la modificaria. I aquesta veritable pedrada tant a la Llei de Normalització Lingüística, com a la Llei de la Funció Pública, entre d’altres, no reclama cap modificació sinó la seva immediata anul·lació. I si no s’anul·la, haurem de creure que en temes lingüístics l’actitud de l’actual Govern de les Illes Balears tendeix a la recessió.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.