marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

26 de juliol de 2017
0 comentaris

D’INCERTESES I REACCIONS FLONGES

Les envestides que darrerament patim els catalanoparlants i catalanoobrants illencs en tots els àmbits i direccions de part d’alguns destacats vigilants de l’ortodòxia mesetària m’aclaparen amb incògnites que fa mal d’aïllar. Incerteses gens retòriques per molt que algunes ho puguin semblar a la primera llambregada.

D’entrada, per ventura la més contundent: ens prenem seriosament que estam en perill, que aquesta tropa no va de bromes i que nosaltres, els illencs, no sabem treure el cap i cloure el puny? D’aquest cap en surt escopit cap a un altre que em demana seriosament si la clau de volta de tot plegat no serà que tenim ben interioritzat i assumit el destí de reserva, de cleda, i no de poble adret; que ens sentim completament identificats amb el voltor joanalcoverià que refusava la llibertat perquè s’havia avesat a l’esclavitud.

I em faig endins: és possible que ens sentim els culpables dels problemes de la metròpoli, que no feim prou per llustrar-la i que resplendeixi? No estarem acceptant la culpabilització de la víctima, l’estratagema dels abusadors i dels dèspotes?

A més d’estupor i estaborniment, al gruix dels conscienciats aquestes filípiques que aparentment no tenen cap ni centener els inoculen el desànim. Com contrarestar aquesta desfeta? Quins antídots hem estat capaços d’activar contra els efectes d’aquest verí? Som plenament conscients que aquests bàrbars ens volen sotmesos?

Els nostres governs, des del municipal al del Consolat de Mar, han actuat amb la diligència necessària per cloure la veta d’aigua oberta en els nostres vaixells? Són ells, tanmateix, els qui han de liderar la reacció perquè és contra ells que es dirigeixen les invectives. La resposta primera, no hauria de ser assumir que són la veu del poble i, per això, dissenyar l’entramat legislatiu oportú, valent i sense concessions perquè insensateses com aquestes deixin de minar el seny, el coneixement i la pau que tenim el dret de gaudir?


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.