Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

5 d'octubre de 2013
0 comentaris

La doble hèlix, de James Watson

La doble hèlix (James Watson)Narrada per un dels seus protagonistes, la història del descobriment de l'estructura de la molècula d'ADN s'assembla més a una novel·la d'aventures que no pas a un relat històric.

Watson comença aquest peculiar relat autobiogràfic amb la seva arribada a una Anglaterra que acaba de sortir de la segona guerra mundial. Una Anglaterra a la que, com a tot el vell continent, el seu país -els Estats Units- acabaven de rescatar de les tenebres. En aquestes primeres pàgines -essencials per entendre la clau amb què està escrit el llibre- Watson ens adverteix que no ens descriurà els fets i les persones tal com eren, sinó tal com ell les veia aleshores, quan  -amb les seves pròpies paraules- era un “jove i arrogant americà”. Naturalment, després de qualificar-se ell mateix amb aquesta contundència no té cap mena de pudor a l’hora de disparar, amb gràcia, contra tot el que es mou. I el primer a rebre és Francis Crick.

Persones del món de la física, la química, la biologia, la radiologia… tota mena d’especialistes s’apunten a una frenètica cursa científica per descobrir l’estructura de la molècula d’ADN, amb el premi Nobel esperant la persona guanyadora. Watson ens fa un retrat complet de tots els protagonistes de la història, amb les seves grandeses i les seves misèries. Com en una novel·la d’intriga, assistim a les complexes relacions d’aquesta xarxa en què tothom fa equilibris per administrar els seus silencis alhora que necessita establir un mínim de complicitat, perquè tots són companys i rivals al mateix temps.

En aquestes pàgines també hi ha lloc per als tòpics anglosaxons sobre França (i sobre les franceses!) i per a la particular relació d’amor-odi entre anglesos i americans. Tot plegat conforma un relat àgil i irònic en què es posa de manifest que els grans homes estan fets del mateix material que la resta dels mortals.

Amb el salt en el temps i l’epíleg amb què conclou el llibre, arriba l’estocada final d’aquesta particular educació sentimental, de la que ningú en surt tan malparat com el mateix Watson. Una joia!

Edició en castellà:
James D. Watson
La doble hélice
Alianza Editorial
206 pàgines

Watson i Crick, a Cambridge

(Article publicat a Recercat (juny 2006), butlletí electrònic de la Generalitat de Catalunya)


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.