EL LLIMONER I LES MANS DE LA JARDINERA

La compra d’un llimoner i el millor lloc per rebre’l ha generat un engrescador i espontani intercanvi de referències musicals i literàries entre la compradora i servidor, i que ha tingut com a centre el llimoner i la jardineria.

D’entrada, un i altra hem recordat la cançó “El llimoner”, de Blaumut: “Quan la llum del meu carrer / il·lumina el llimoner, / Les paraules àcides / Fan història ràpides…”. I immediatament hem recordat “The Constant Gardener”, de John le Carré, traduït al català com “El jardiner constant”; i, naturalment, “La mà del jardiner”, d’Antoni Vidal Ferrando. N’hi ha moltíssimes més, és clar, però la memòria, els diumenges, no en fot ni brot.

I tanmateix notava que em faltava una obra capital, referida a la jardineria, i que de jovençà m’espavilà molt. Han bastat uns instants per trobar-lo: “El jardiner”, de Rabindranath Tagore.
Era al lloc de la biblioteca que li correspon i no he pogut evitar mirar-lo un altre cop per fer volar els fulls. Els anys l’han esgrogueït molt però encara es poden llegir les anotacions fetes a llapis. I les crides de lectura com aquesta que, remarcada en el seu moment, ara passaria de llis:

Un home es volia fer asceta.
Era una nit bella i va dir:
“Ha arribat l’hora que abandoni ma casa i cerqui Déu. Qui em retingué tant de temps amb aquestes enganyoses il·lusions?”
Déu mormolà: “Jo”. Però l’home no ho comprengué.
Va dir: “On ets, tu que tant de temps et vas amagar de mi?”
Al seu costat, la seva dona dormia plàcidament, amb un infant entre els braços.
La veu contestà: “Déu és aquí”.
Però l’home no ho comprengué.
L’infant plorà en somnis i s’aferrà a sa mare.
Déu ordenà: “Atura´t, insensat, no abandonis ta casa”. Però ell tampoc no ho comprengué.
Déu sospirà i murmurà tristament: “Per què creurà el meu servent que em cerca quan s’allunya de mi?”.

No li servirà de res, aquesta referència, a qui ha comprat el llimoner per decidir on el col·loca, sobretot perquè és descreguda de mena, però el seu llimoner nou ja ha donat bons fruits.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *