CAROLE LOMBARD I PALAU I FABRA

El passat 16 de gener va fer 75 anys que morí Carole Lombard, actriu nord-americana dels primers anys del segle passat. La seva primera pel·lícula és del 1921 i la darrera i probablement la que més gent coneix, To Be or Not to Be, del 1942, any de la seva mort, i que dirigí esplèndidament Ernst Lubitsch. Es tracta d’una demolidora sàtira del nazisme que val la pena veure i reveure. Lombard era la dona de Clark Gable, un altre mite cinematogràfic, i només tenia trenta-tres anys quan s’estavellà l’avió on viatjava. Conten que tenia un gran sentit de l’humor i que s’en reia del sant i de la festa. Morí després d’un acte de suport als soldats nord-americans que havien de participar en la Segona Guerra Mundial, motiu pel qual el president Franklin D. Roosevelt la declarà la primera dona nord-americana morta en exercici de les seves funcions en temps de guerra, fent que es traduí en la Medalla Presidencial de la Llibertat.

Enguany, que també commemoram el centenari del naixement de Josep Palau i Fabra, ens pot fer bé recordar el poema que dedicà a Carole Lombard, precisament en ocasió de la seva mort, inclòs en el seu recull “Poemes de l’alquimista”, i que diu:

CAROLE LOMBARD, ESTRELLA DE CINEMA, MOR CARBONITZADA EN INCENDIAR-SE L’AVIÓ QUE LA CONDUÏA A LOS ANGELES

L’estrella més blanca dels Àngels
ara és astre per sempre.
La vívida llum de la carn
-puresa-impuresa-
s’extingí, devorada
per la flama de dits implacables.
L’amant poderós es delia,
resseguint el seu cos, per haver
l’últim mos de la carn o el cabell -com un llop famolenc
quan devora una presa escollida…
Va estimar-la per sempre. La besada brutal
se li enduia el carmí de la boca i els fils de la sang…
Un amant, mesquinet, s’esperava allà baix, a la terra…
El raptor va fugir, menyspreant els mils d’ulls constel·lats que espiaven…

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *