HUMILIAR ELS POBRES PER AFAVORIR LES ELITS

Avui es commemora el “Dia internacional per a l’Eradicació de la Pobresa”, un toc d’atenció global -i impregnat, tanmateix, d’una innocència corprenedora- sobre aquesta xacra que afecta 1000 milions de persones, en la seva expressió més severa, i altres tantes, fet i fet, que passen fam i pateixen desnutrició.

Pràcticament la totalitat d’aquests dos mil milions de persones viuen en les zones més deprimides del planeta, però una xifra semblant d’arreu dels cinc continents subsisteix amb menys d’un euro i seixanta cèntims al dia, la qual cosa vol dir que la pobresa no és malura exclusiva dels països del tercer i del quart món, sinó un dany que també està instal·lat en els països del primer món.

En aquest sentit, cal atendre les dades que aporta la “Xarxa per a la inclusió social. EAPN (European Anti Povery Network) Illes Balears” i que diuen que el 26.3% de la població de Balears, gairebé 300.000 persones, viuen en risc de pobresa o d’exclusió social. I també que 115.000 persones (el 10.4% de la població illenca) viuen en pobresa extrema, és a dir, malviuen amb menys de 332€ mensuals.

El lema d’aquests Dia d’enguany és: “De la humiliació i l’exclusió a la participació: acabar amb la pobresa en totes les seves formes”. Així, es palesa que per entendre completament la pobresa en les seves múltiples dimensions, no s’ha d’atendre només la manca d’ingressos econòmics o el que cal per al benestar material, com l’alimentació, l’habitatge, la terra i altres actius. D’aquesta manera, l’ONU entén que s’ha de reconèixer la humiliació que suposa la pobresa i la necessitat de fer-li front empoderant el pobres.

És en aquest punt que convé molt mirar cap aquí i acceptar que el Govern de l’Estat, al llarg de la crisi que començà el 2008 i que segueix actuant amb una brutalitat ferotge, ha dictat i decretat moltes mesures sabent que la seva aplicació empobriria, això és humiliaria i condemnaria a l’exclusió, percentatges molt alts -i indecents- de població. Amb l’excusa d’ajustar despeses s’han condemnat a la depauperació absoluta quantitats vergonyoses de famílies tot convertint-les en pobres endeutats gairebé de per vida.

Així és que aquest Dia internacional per a l’Eradicació de la Pobresa no s’ha de dirigir només a la població en general, sinó concretament i precisa als governants d’arreu que vexen la ciutadania més vulnerable per afavorir les elits que, d’aquesta humiliació, en treuen guanys desorbitats.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *