L’ÈXODE TORTUÓS DELS QUE FUGEN DELS HORRORS

La crisi dels refugiats, desplaçats o com diantres els vulguem dir –i dic crisi per no parlar de vergonya europea absoluta davant l’allau de persones que fugen de l’horror de les guerres o altres conflictes inclosos la fam i el segrest del futur- ens posen a tots, individualment i col·lectiva, al nostre lloc. Un lloc gens galdós perquè hi troba un benestar insospitat el racisme, la xenofòbia i altres rebutjos que són mals d’eradicar. Veure columnes infinites de persones de totes les edats, a peu i amb l’imprescindible per no fer la marxa excessivament carregosa a la recerca d’un recer que els serveixi de palanca per viure essencialment a plaer, posa els pèls i la consciència de punta.

Clar que a Europa hi caben bé aquestes persones que han hagut de fugir de ca seva i no per gust, precisament. Totes elles han hagut d’abandonar la seva llar, el seu poble, la seva extensió territorial vital, la seva pàtria per no voltar més, empesos per la guerra i la destrucció que imposa. A Síria, fa anys que la població civil és l’objectiu de Baixar  al -Àssad i el seu règim cent mil pics denunciat i altres tants afermat pels interessos més bastards. Europa sols mira de reüll aquesta guerra i ara també fa els ulls grossos davant una part de les víctimes que provoca.

Ens omplim la boca de dir que Europa és sinònim de solidaritat i respecte escrupolós a la condició humana. Doncs a veure si ho demostram. Tractem aquest drama com es mereix: amb tota diligència i dignitat. I els murs, els reixats, les tanques, les càrregues policials i altres mesures agressives en contra d’aquestes persones que cerquen viure al més a plaer possible,  no serviran de res.

S’ha de lluitar contra els traficants de persones, i tant! Però els estats europeus no es poden comportar, en el fons, com ells. La solució ningú diu que sigui fàcil, però si s’ha estat capaç de rescatar bancs i altres societats financeres, s’han de poder saldar aquests drames humans. S’ha de voler, clar.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *