EN L’ADÉU D’UN LLUITADOR: JAUME ADROVER

Se n’ha anat en Jaume Adrover i Noguera, lluitador incansable, activista cultural de primer ordre en temps gens propicis per al coneixement i la llibertat. Fa cinc anys, en el decurs de la 21ena Setmana del Llibre en Català, els llibreters mallorquins li feren un reconeixement públic per la seva dedicació al món del llibre com a distribuïdor.

Aleshores, parlaren de la seva activitat culturalment agitadora en Carles Molinet, actor, productor i director teatral, i Antoni Serra, escriptor en i d’una terra inexistent, com acostuma a dir. L’escriptor solleric digué que la grisor de Mallorca durant els anys seixanta, setanta i vuitanta del segle passat, hauria acabat en foscor atuïdora si no hagués estat per persones d’empenta, i coratjoses, com Jaume Adrover que plantaren cara a la dictadura i hi obriren espieres de cultura, és a dir, de llibertat.

Del seu impuls, compartit amb altres esperits altament inquiets i compromesos amb aquesta terra com Josep M. Llompart o Jaume Vidal Alcover, varen néixer les Aules de Poesia, Novel•la i Teatre, veritables classes de transgressió o sacsades per sortir de la inòpia. Molts dels convidats a aquestes tertúlies que venien de fora, romanien a can Jaume, la qual cosa convertí ca seva en una meva d’àgora on hi paraven bona part dels delerosos d’aire fresc.
És així que en el menjador de ca seva i amb una trentena d’espectadors es projectà per primera vegada a Mallorca “Viridiana”, la pel·lícula de Luis Buñuel que el 1961 guanyà la Palma d’Or del festival de cinema de Canes. Jaume Adrover, sobre aquesta pel·lícula, digué que: “els rumors deien que a Espanya només n’hi havia dues còpies: una la tenia Franco i l’altra l’Església. Idò nosaltres devíem tenir aquesta”.

Entrant en els anys vuitanta passats, des del 1981 al 1990, Adrover dirigeix el Festival internacional de teatre de Palma, una empresa de gran calat de la qual en germinaren la major part de les companyies, factories o productores teatrals de Mallorca que encara ara es mantenen en actiu.

Deim adéu a un lluitador incansable que sustentà la seva feinada a favor del saber en una generositat exemplar.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *