El Campanaret

Un bloc de Gerard Gort

14 de setembre de 2014
0 comentaris

Dietari del procés cap a l’estat propi. Setmana 104

Dilluns 8 de setembre de 2014

En una entrevista a El Temps el president Artur Mas es pregunta “de què serviria que Catalunya fos un dia un Estat independent si no el reconegués ningú” i argumenta que “això no és una batalla de testosterona sinó de neurones i d’emocions juntes. Si això no ho entenem l’acabarem espifiant”.

Mentre els inscrits a la V ja superen els de l’any passat el president espanyol, Mariano Rajoy, assegura que té a punt totes les mesures per impedir la consulta del 9-N.

La justícia arxiva la querella de Manos Limpias contra Carme Forcadell i l’ANC.

 

Dimarts 9 de setembre de 2014

Oriol Junqueras compareix a l’Ateneu Barcelonès acompanyat de representants d’Avancem i Nova Esquerra Catalana per demanar una participació massiva a la V. Aprofita per insistir en l’aposta per la desobediència quan el Constitucional suspengui el 9-N.

El tenor Josep Carreras rep la Medalla del Parlament i en en el seu discurs defensa “que visquin i ens deixin viure, som un poble adult que sap prendre les seves decisions.”

 

Dimecres 10 de setembre de 2014

Per primer cop els presidents del Govern i del Parlament han fet aquest vespre una ofrena al Fossar de les Moreres, una acció carregada de simbolisme. Acte seguit la Llotja de Mar ha estat el marc de l’acte institucional de la Diada que en els últims anys es feia el mateix dia Onze al parc de la Ciutadella. En el missatge institucional de la Diada Artur Mas ha afirmat que “el poble català tornarà a demostrar al món quina és la via catalana d’entendre la democràcia i la llibertat”. Adreçant-se al govern espanyol ha manifestat que “silenciar la veu d’un poble que vol parlar és un error i negar el vot a qui veu en les urnes la solució, i no pas el problema, és un error doble”. El president ha assenyalat que “la majoria social i el consens polític” vertebren el procés català i que la seva voluntat és que “aquesta unitat no s’esquerdi i, fins i tot, es pugui ampliar”. “No ens mou l’afany de ser millor que els altres, sinó de ser millors nosaltres mateixos”, ha conclòs.

 

Dijous 11 de setembre de 2014

Èxit rotund de la V baixa. Una gernació —1.800.000 participants segons la Guàrdia Urbana de Barcelona— ha ocupat la Diagonal i la Gran Via formant un mosaic gegantí en la demostració, per tercer any seguit, de la voluntat de ser del poble català. Un cop més el to de la reivindicació ha estat combatiu però a la vegada festiu, alegre, pacífic i constructiu. Un èxit incontestale que torna a infondre ànims i moral de victòria als ciutadans per encarar el tram decisiu del procés. Les dues pròximes setmanes hi ha molt en joc. Després d’aquesta històrica mobilització que amb el lema d’Ara és l’hora havien convocat l’ANC i Òmnium. Artur Mas, que al matí ha mantingut una trobada amb mitjans internacionals, ha rebut a Palau després de la V una delegació dels organitzadors. Acte seguit el president ha comparegut per expressar que “em sento orgullós de la gent d’aquest país i molt compromès perquè aquest poble se’n pugui sortir”.

La V aconsegueix l’atenció mediàtica mundial i, per exemple, la versió internacional del The New York Times li dedica la foto de portada.

L’acte dels unionistes de Societat Civil Catalana ha aplegat 5.000 persones amb prou feines a Tarragona. Entre els assistents hi hem vist dirigents del PP, Ciutadans Plataforma per Catalunya i la socialista Carme Chacón.

 

Divendres 12 de setembre de 2014

Artur Mas, entrevistat a RAC1, ha deixat clar que “aquest repte es resoldrà votant amb totes les garanties democràtiques”. Pensa que després de la mobilització d’ahir l’Estat espanyol “hauria de reaccionar” i assegura que farà “tot el possible” perquè no s’esquerdi la unitat d’acció poítica, però demana “responsabilitat compartida”· Sigui com sigui avança que ho tenen tot previst i a punt perquè es pugui votar.

Després del Consell de Ministres la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha dit que “el govern espanyol no pot canviar la seva posició sobre la consulta”.

Avui mateix l’ANC i Òmnium han activat la campanya per captar 100.000 voluntaris que facin pedagogia de les bondats de la independència entre els indecisos. Es vol fer un porta a porta per recollir idees de la gent sobre el model de país del futur estat català.

El fiscal general de l’Estat, Eduardo Torres-Dulce, ha advertit que “si existeix una decisió d’un tribunal que estableixi les condicions a complir, les condicions s’han de complir, i si no, hi ha el codi penal”.

 

Dissabte 13 de setembre de 2014

Jordi Turull, de CiU, ha replicat al fiscal general de l’Estat que “si a ells no els tremolarà la mà per aplicar el Codi Penal a nosaltres no ens tremolaran les cames per defensar la democràcia”.

PSOE i PSC demanen a Rajoy que no es mantingui immòbil i mogui fitxa per tirar endavant una reforma constitucional que garanteixi la unitat de l’estat.

El Secretariat Nacional de l’ANC ha aprovat impulsar una Taula per l’estat propi que aplegui partits i entitats en vista a reforçar el camí cap a la consulta del 9-N. Com ja va fer l’AMI també demana als ajuntaments que després que Mas convoqui la consulta aprovin mocions de suport.

 

Diumenge 14 de setembre de 2014

El president d’ERC, en una entrevista de Salvador Sostres a El Mundo, diu que “ha arribat l’hora de saltar-se la legalitat espanyola” i rebutja unes plebiscitàries perquè creu que desvirtuarien el resultat. El Punt Avui entrevista el protaveu del Govern, Francesc Homs, qui creu que “ara és l’hora del coratge. Ni és l’hora de les fugides endavant ni de les marxes enrere”. Afegeix que “seria un error posar-nos en mans del Tribunal Constitucional” i que “el problema que tenen és que hem obert una pacífica mentre que ells estan preparats per a la guerra”. Per la seva part el líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha criticat les afirmacions de Junqueras, opina que desobeir la llei espanyola seria disparar-se un tret al peu perquè s’obriria la porta a què part dels catalans decidissin no acatar la legalitat catalana. Finalment Duran i Lleida apel·la Junqueras “a fer-ho tots junts i bé”.

Francino torna a la ràdio
30.08.2005 | 4.46
A Sense categoria
L’il·lús que es va creure que podia ser Cambó
19.07.2007 | 7.31
A Sense categoria
Com abans / Tot torna a començar
29.03.2010 | 12.37
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.