marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

10 de desembre de 2012
0 comentaris

PRESENTATS ELS PREMIS 31 DE DESEMBRE 2012

Avui, dilluns, 10 de desembre, a Can Alcover-Espai de Cultura, s’ha fet la roda de premsa de presentació dels Premis 31 de Desembre 2012, que lliura cada any l’Obra Cultural Balear. Hi han participat el president de l’entitat, Jaume Mateu, i algunes de les persones i entitats guardonades. Entre elles hi ha hagut Francesc Albertí, president de l’Associació Bany-Al-Bahar de Banyalbufar (Premi Francesc de Borja Moll); Jaume Ribas i Vicenç Rodrigo (COAPA), Tomeu Noguera (Plataforma Crida) i Magdalena González (Assemblea de Mestres i Professors en Català), tots ells guardonats amb l’Emili Darder; l’actor Antoni Gomila (Premi Bartomeu Oliver); Lleonard Muntaner, editor del “Diccionari de partits polítics de les Illes Balears” (Premi Miquel dels Sants Oliver); el musicòleg Francesc Vicens (Premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel); i el vaguista de fam Jaume Bonet (Reconeixement de l’OCB). 

Els Premis 31 de Desembre reconeixen cada any aquelles persones i entitats que han fet una tasca important a favor de la llengua, la cultura i les senyes d’identitat pròpies. La seva finalitat és reconèixer, estimular i fer sorgir tot tipus d’actuacions, de comportaments i d’activitats encaminats a afavorir l’ús normal de la llengua catalana en tots els àmbits de la vida social i pública, a promoure la cultura i a desvetllar i estendre la consciència nacional pròpia de les Illes Balears. A més, en aquesta ocasió, l’entitat ha creat una nova modalitat, el Premi Aina Moll i Marquès, destinat a una persona o entitat que s’hagi distingit per dur a terme, des del voluntariat, activitats de promoció, difusió o prestigi de la llengua catalana a qualsevol indret del seu domini lingüístic.

El president de l’OCB, Jaume Mateu, ha explicat que el lliurament d’aquests XXVI premis es farà, com és habitual, a la gala de la Nit de la Cultura, que enguany tendrà lloc aquest divendres, 14 de desembre, a les 21.00 hores, a l’Auditori de Manacor. L’acte serà presentat pels periodistes Elisabet Carnicé i Rafel Gallego i serà enregistrada i retransmesa en diferit per Televisió de Catalunya, a l’espera que IB3 respongui l’oferta feta per l’entitat d’emetre-la. Els dos eixos de la Nit seran el record del 150 aniversari del naixement de Mossèn Alcover i el 50 aniversari de l’Obra Cultural Balear. La gala inclourà els monòlegs de Miquel Àngel Llonovoy i d’Antoni Gomila, que interpretarà un tros d’”Acorar”; les actuacions musicals d’Obrint Pas, Antònia Font, The Mamzelles, Isidor Marí i de la Coral de la UIB; i una sèrie d’audiovisuals, entre els quals els lipdubs de Calvià i Manacor, un sobre la manifestació per la llengua del 25 de març i un altre sobre els 50 anys de l’OCB. A més, hi haurà els parlaments de Jaume Mateu, del batle de Manacor Antoni Pastor i d’Isidor Marí, de l’Institut d’Estudis Catalans. Tot això per un preu molt mòdic: 10 euros per als socis i 15 euros per als no socis de l’OCB.

Acte seguit, Jaume Mateu ha llegit els noms de totes les persones i entitats guardonades.

El president de l’entitat ha afirmat que l’any 2012 ha estat horrible en tota la seva extensió per a la llengua i la cultura. Així, ha estat l’any de l’aprovació de la “llei de la ignomínia, la Llei de Funció Pública, que elimina el dret a ser atès en català per part de l’administració; ha estat l’any de la castellanització d’IB3; i ha estat l’any de les escomeses més terribles a l’ensenyament. També ha estat un any de fermesa ciutadana contra aquests atacs, en què s’ha demostrat que hi ha múscul i nervi de país, amb més de 50.000 persones al carrer per dir sí a la nostra llengua”. Mateu ha remarcat que l’entitat ja va intentar fer la Nit de la Cultura l’any passat a l’Auditori de Manacor, però que encara no estava en condicions, i que enguany està encantat de fer-ho coincidint amb la celebració de l’Any Alcover i a un poble que ha donat proves, amb el seu ajuntament al capdavant, del seu compromís amb la llengua. Segons l’OCB, la Nit de la Cultura serà un acte de força i de demostració de la personalitat pròpia, amb moltes reivindicacions, però també moltes propostes.

La Junta Directiva de l’Obra Cultural Balear, erigida en Jurat dels “Premis 31 de desembre de 2012”, reunida dia 30 de novembre de 2012, a les 20 hores, a Can Alcover, seu institucional de l’entitat, de les candidatures presentades, decideix atorgar els següents guardons:

PREMI FRANCESC DE B. MOLL, que distingeix una entitat que, a les Illes Balears, s’ha destacat per la seva dedicació a la normalització de la llengua i la cultura catalanes, i a l’aprofundiment de la identitat nacional, a l’ASSOCIACIÓ CULTURAL BANY-AL-BAHAR per desplegar la seva activitat conscienciadora i de promoció lingüisticocultural en un municipi petit de la Serra de la Tramuntana, la qual cosa posa en més valor el seu treball. Impulsa des de fa denou anys, amb exigència i ininterrompudament, la publicació de nombrosos llibres i fonogrames relacionats amb Banyalbufar; ha organitzat conferències o estudis de recuperació i valorització del patrimoni arquitectònic i natural del municipi. D’aquesta dedicació en destaca la seva campanya per la compra de la finca de Planícia, que el Govern de les Illes Balears va materialitzar el febrer del 2009.

PREMI JOSEP M. LLOMPART, que distingeix una persona que, a les Illes Balears, s’ha destacat per dedicar-se a la normalització de la llengua i la cultura catalanes, i a l’aprofundiment de la identitat nacional, a CELS CALVIÑO ANDREU, nat a Llucmajor el 1948. És mestre diplomat i llicenciat en Geografia i Història. Ha exercit la docència a col·legis públics de Sencelles, Campos, Vilafranca, Capdepera i Palma. S’ha distingit per la seva llarga tasca educativa que s’ha caracteritzat pel compromís amb el país; per la innovació pedagògica; per la promoció de la llengua catalana, de l’educació medioambiental, de les metodologies més avançades i per la projecció fora de l’horari escolar de la seva tasca formativa. És autor de nombrosos llibres de text i de materials destinats a la docència.

PREMI EMILI DARDER, que distingeix una iniciativa o experiència en el camp de l’educació, l’ensenyament o el lleure, d’una manera especial les que tendeixen a la normalització del català com a llengua vehicular de l’aprenentatge, la renovació pedagògica o l’educació ambiental, als COL·LECTIUS: “Enllaçats pel català”, “Mestres i Professors de Català de les Illes Balears”, “Plataforma CRIDA” i els pares i les mares (personalitzats en la COAPA) per les diverses iniciatives i mobilitzacions dutes a terme enguany favorables al manteniment de la qualitat en el sistema educatiu i al manteniment del català com a llengua de cohesió de la comunitat educativa.

PREMI BARTOMEU OLIVER, que distingeix una activitat cívica (de dinamització cultural, de recuperació lingüística, de revalorització de la cultura popular, etc.) desenvolupada en un determinat àmbit territorial o social, o el treball que contribueixi a la recerca o millor coneixement d’aquest àmbit, a ANTONI GOMILA pel seu monòleg “Acorar”, una acurada peça teatral, dirigida per Rafel Duran, que pren les matances com a al·legoria de Mallorca. El món, el trull, el devessell d’aquest ritual pres com a excusa per reflexionar i per parlar dels mallorquins, del seu comportament davant tot allò que els concerneix i, sobretot, de la seva llengua i de la descurança amb què es tracta.

PREMI MIQUEL DELS SANTS OLIVER, que distingeix un treball editat durant l’any de la convocatòria, que pren el passat o el present de les Illes Balears com a camp d’investigació o objecte d’estudi, al DICCIONARI DE PARTITS POLÍTICS DE LES ILLES BALEARS (1900-2008), editat per Lleonard Muntaner, dirigit pels professors del Departament de Ciències històriques i Teoria de les Arts de la UIB Antoni Marimon i Sebastià Serra, i pel professor d’Història d’institut Llorenç Carrió. L’obra vol ser un cens exhaustiu de totes les organitzacions polítiques que han existit a les Illes durant el segle XX que es posa a l’abast de la ciutadania perquè serveixi d’eina per tal de conèixer més i millor l’evolució d’aquestes organització i el seu personal polític. Una publicació, en definitiva, que, en un temps tan ferotge com l’actual, vol actuar d’antídot pel que fa al desgast de la política.

PREMI BARTOMEU ROSSELLÓ-PÒRCEL, que distingeix una persona o col·lectiu jove que ha excel·lit en el camp de l’animació cultural, de la investigació o de la creació, a FRANCESC VICENS VIDAL nat a Palma el 1977. És doctor en Musicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i ha completat la seva formació a les universitats de Bolonya i Siena. És autor de les obres “I cantaven un Càntic Nou. Els ancians músics de l’Apocalipsi a l’art romànic hispànic”; “Diabolus in Musica”; “El cant de la Sibil·la a Mallorca”; “Visca Sant Antoni!” i “Paradise of love o l’illa imaginada”. És coautor, a més, de “Les músiques de Mallorca en DVD”. Durant el curs 2009-2010 va ser professor visitant al Centre de Graduats de la Universitat de Nova York.

PREMI AINA MOLL I MARQUÈS, que distingeix una persona o entitat que hagi destacat per dur a terme, des del voluntariat, activitats de promoció, difusió o prestigi de la llengua catalana a qualsevol indret del seu domini lingüístic, a la PLATAFORMA PER LA LLENGUA, entitat creada el 1993. Des d’aleshores, treballa a ple rendiment, des del pragmatisme i el rigor, per promoure la llengua catalana com a eina de cohesió social en tot el seu territori i des d’una perspectiva transversal, incorporant el voluntariat com a eina fonamental. Així, actua en l’àmbit socioeconòmic i audiovisual; en l’acollida lingüística als nouvinguts; en les universitats; en l’educació, i a les administracions, entre d’altres.

A més, la Junta Directiva de l’Obra Cultural Balear ha decidit també atorgar el

PREMI GABRIEL ALOMAR, destinat a reconèixer i promoure els estudis, les actuacions i les aportacions en qualsevol àmbit que, atenent el conjunt dels Països Catalans, hagi permès expressar amb tota normalitat la catalanitat de les Illes Balears, i hagi contribuït a conèixer, difondre i respectar aquesta realitat, al grup musical OBRINT PAS, nascut a València el 1993. En la seva música hi barregen el rock, l’ska, el hardcore i el reggae amb incorporacions de música tradicional valenciana, de la que en prenen la dolçaina com a marca de la seva creativitat musical. Les lletres de les seves composicions parlen de molts temes, tot i que hi troben tractament especial la denúncia social, la solidaritat i la defensa de la identitat cultural i lingüística del grup. Amb set àlbums al mercat, ha aconseguit ser un grup amb forta capacitat d’atracció del jovent de tot el territori català i referent en la internacionalització de la llengua catalana.

D’altra banda, atenent l’any intens de lluita i dificultats de tota mena, la Junta Directiva de l’OCB també ha decidit concedir dos

RECONEIXEMENTS

El primer, ALS PROFESSIONALS de l’Obra Cultural Balear pel seu ferm i exemplar compromís amb l’entitat. L’ofegament econòmic decretat per les administracions públiques obligaren a rescindir els seus contractes laborals. I malgrat això, han seguit aportant desinteressadament i generosa el temps que han pogut per mantenir l’activitat de l’entitat. Gràcies al seu afany, avui podem fruir d’aquesta Nit i, en justa recompensa, els volem dedicar aquesta atenció preferent.

El segon, a JAUME BONET i a BARTOMEU AMENGUAL, per la vaga de fam pel català que dugueren a terme el passat mes de març. El seu valor i el seu exemple romandrà per sempre.

Palma, 30 de novembre de 2012


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.