25 d'agost de 2008
Sense categoria
7 comentaris

Plagueta de Formentor (II)

Un genter, una gentada, una munió de gent.
Això és bo?
Vaig notar a faltar mestre Costa en els discuros dels polítics, mecenes i Carlos Fuentes.
Si no recorda ningú El pi de Formentor el primer horabaixa, com és que els pins no s’aixequen de viu en viu, enrevoltillen troncs, arrels i branques i ofeguen el personal?
Per què aquesta mar, aquí davant la plagueta, transparent i encesa, no ens ofega d’Horacianes, de poemes de Blai Bonet, de Robert Graves, de Barral, de J. V. Foix, de Marià Villangómez, de Jaime Gil, d’Yves Bonnefoy, de José Hierro, etc.

Xerram, xerram com a lloros gramàtics, com a cotorres didàctiques, com a logorrreics verbals. I això és bo i no embafa.
El millor d’aquests encontres és el contacte materiagrisós. 
I no tens crítiques? On és la teva aigua règia, el teu àcid sulfúric?
Atura el carro!
Això acaba de começar i en els diàlegs no hi ha res de color de rosa!
Tothom diu la seva.
Els catalans, els escriptors i culturalers catalans som minoria. I això és molt dolent. No hi ha jovent català. Mala peça al teler! Porcel, Pessarodona, Riba, Riera, Castellet i un servidor ja som grandets i madurets, a punt de caure de l’arbre. I on són els escriptors nats els setanta, els vuitanta, and sons? Domina el món en llengua espanyola. On són els escriptors gallecs, bascos, asturians?
On són les dites noves tecnologies? Per què no hi ha tres (o més) blogs de l’organització que pengin audiovisuals amb la inauguració, el discurs del ministre de cultura , de la consellera de cultura del govern de les Illes Balears, del professor Perfecto Cuadrado, de la taula rodona moderada per Juan Cruz, etc. etc.?
Per què no es conten per la Internet les reunions dels editors, dels agents literaris, del patrons de la futura fiundació?
Sembla que el suport electrònic encara resulti massa moderrn i domina el paper, ai las!
I aquest cronista mira com es pon el sol darrera el puig d’Albercuix i desitja trobar una mica de felicitat en l’aire calitjós entre els garballons centenaris!

(La imatge és de Joan Estelrich, aquest homenot felanitxer català universal, mort fa 50 anys, que el 1931 fou l’artífex d la Setmana de la Saviesa que tingué lloc a Formentor amb personalitats europees enttre les que destacava el comte de Keyserling. Foto de l’arxiu d’Andreu Manresa)
  

  1. que s’ha reservat el dret d’admissió. Fora d’aquest grup ja no hi ha ningú, excepte incertes (improbables?) i abstractes noves generacionsQuè guatxi, no?

  2. Seguiu vius i ungles! A més de bones paraules i pensades alambinades, quins dibuixos, quins grafits, quins traços es concentren i condensen a la plagueta que esguarda la mar, transparent i encesa? Quan els mostrareu?

  3. Per alguns aficionats a les lletres que estimem Formentor, és un plaer trobar en aquest indret una munió de gent, molts d’ells escriptors i pensadors que admirem. És cert que la iniciativa te moltes mancances i potser la més gran la menció del mestre Costa però siguem ben pensats i donem una oportunitat. Veiem que es programa pel proper any. Afortunadament alguns vam sopar en molt bona i inesperada companyia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!