Miranda

Obra Cultural Balear de Formentera

6 de desembre de 2011
0 comentaris

ARA TOCA, MÉS QUE MAI, SABER-HO. Any de la Paraula Viva 2011

El passat dilluns 5 de desembre s’inaugurà a la la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament Vell, a Sant Francesc, l’exposició “Eivissa i Formentera en els 100 anys de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans”. L’exposició ha estat realitzada per l’Institut d’Estudis Eivissencs i cedida a l’Obra Cultural Balear de Formentera per a la seva exhibició ací. Consta de 15 plafons explicatius que comencen amb la lletra de convit de Mn Alcover i el I Congrés Internacional de la Llengua Catalana (1906) i acaben amb la visita de la Secció Filològica a les Pitiüses l’any 2008. Entremig, un segle de treball al voltant de la normativització (que no normalització) de la nostra llengua catalana.

I dins d’aquest segle, de tot: els grans noms de la nostra Filologia (Barnils, Coromines, Moll, etc. sense oblidar la figura de Pompeu Fabra, a la qual es dediquen quatre plafons) i els seus intercanvis epistolars amb els escriptors i estudiosos d’Eivissa (Macabich, Serra i Orvay…) per completar la descripció lingüística de la nostra llengua i integrar les especificitats pitiüses en el model normatiu i estàndard, sempre dins d’una visió composicional del català.
La Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans equival al que en altres llengües és l’Acadèmia, entesa com a referent normatiu. Ara bé, tal com apuntà l’estiu passat Isidor Marí en la seva visita a Formentera (vegeu el post “2011 Any de la Paraula Viva” del 19 de setembre), les acadèmies són llocs on accedeixen els lingüistes un cop tenen una trajectòria reconeguda i es troben en el tram final de la seva activitat investigadora. En canvi, el que seria una “acadèmia” de la llengua catalana, pren forma d'”institut”, és a dir, una entitat integrada per especialistes joves dedicats en exclusiva a la investigació en el context de la Lingüística i la Filologia en general. Això imprimeix dinamisme i modernitat a la nostra entitat normativa.
En els darrers mesos, quan la nostra llengua i els seus parlants comencen a intuir o patir l’agressiva onada espanyolitzadora, convé més que mai recordar aquesta autoritat normativa de l’Institut d’Estudis Catalans. Sobretot quan a alguns polítics se’ls acut de canviar topònims sense cap informe científic que avali el canvi (per exemple, el canvi de “Palma” per “Palma de Mallorca” o els intents de restituir la lletra “h” a la paraula “Maó”). Són mostres de menyspreu que malauradament gaudeixen d’impunitat absoluta.
L’exposició estarà oberta fins al 16 de desembre, en horari de matí d’11.00 h a 14.00 h. No deixeu passar locasió de visitar-la.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!