marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

5 d'abril de 2009
1 comentari

EXALTACIÓ DE LA IGNORÀNCIA

No ens deixen ser qui som: volen que siguem com els convé. És diumenge de Rams. Segueixen  predicant-se, el dotze sermons? Deuen seguir aregant com antany? Rosa Estaràs, presidenta del PP de les Illes Balears, sí que sermoneja com una mossena (es dirien així en cas que el Vaticà acceptàs el sacerdoci per a les dones?) tridentina, donant l’esquena als parroquians. Diu que “No existeix el dret de ser atesos en català” –a l’arxipèlag, s’entén- i es vanta d’haver impedit l’equiparació dels drets i
deures lingüístics en la reforma de l’Estatut del 2003 (http://dbalears.cat/actualitat/Balears/no-existeix-el-dret-de-ser-ates-en-catala.html).

En aquest interviu no hi cap més porcor ni brutalitat. Exalten la ignorància, els pepers i els de la seva mena; fomenten la beneitura; inoculen l’odi vers tot allò que ens és essencial, nostre i de ningú pus. La consigna és claríssima i compta amb tots els drets, segons Estaràs, el seu partit, SATSE i Sindicat
Metge: si en anar al metge no t’expresses en castellà, no tens dret a guariment. I si hi insisteixes, a ser tractat en català, t’exposes a rebre placebos, en el millor dels casos: vés alerta que no recuperin l’oli de ricí o t’obliguin a netejar-te la boca amb vinagre i lleixiu sota el pretext de curar-te unes aftes inexistents. No ens deixen ser qui som: ens volen eliminar. Així, els Rams d’aquest diumenge no poden ser d’olivera. Amb aquesta gent, ni podem entrar a Jerusalem ni sortir de gresca. I això que fa un dia radiant. Per què els catalanoparlants concitam tant d’odi? Davant aquesta desraó, davant aquests atacs contra la intel·ligència; contra aquesta croada a favor del jou a la catalanoparla i la conseqüent domesticació, hi basta enfrontar-hi el seny, la sapiència, la dretura? Per força, els rams d’aquests diumenge han d’anar mustiïs. O no?


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Una veritable vergonya.
    ¿No són ells els que clamen pel bilingüisme? Pura mentida: hi ha una llengua de primera (la dels cosmopolites, moderns i no nacionalistes) i una de segona (per això mateix absolutament prescindible, rural,  provinciana).
    Aquesta és la seva coartada, però tanmateix l’única idea que els mena és la desaparació d’aquesta nosa que és la llengua catalana.
    No obstant porten 300 anys amb aquest objectiu i no se n’han sortit ni se’n sortiran. Els pararem els peus.
    Salut i força Mallorca!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.