Saül Gordillo www.saul.cat

Bloc sense fulls

11 de novembre de 2008
1 comentari

Regulitis aguda

Els reguladors i les administracions es posen d’acord que cal fer alguna cosa per controlar Internet. Regulació única de la xarxa, en diuen. Prenent les paraules de Toni Blair, el president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Josep Maria Carbonell, advoca per una regulació d’Internet, atès que serà (si no l’és ja) l’escenari de la fusió digital de mitjans. “Internet canvia la manera d’entendre la comunicació. Cal una regulació única pel conjunt de la comunicació, Internet inclosa”, deia ahir Carbonell en la seva intervenció en el Fòrum Espai Català de Premsa, en la jornada inaugural al Parlament de Catalunya [L’espai català de premsa no interessa als parlamentaris]. El director de comunicació del Parlament Europeu [El Parlament Europeu estrenarà web oficial en català], Jaume Duch, va sumar-se ahir també a la fal·lera reguladora, en la línia d’un decàleg per als blocs europeus que garanteixi “el dret a expressar-se i el dret a defensar-se”. Aposta per una carta de principis blocaires de lliure adhesió. Una idea que confesso que vaig tenir en el seu moment per a la blocosfera política catalana, i de la qual em vaig desdir [Intervenció a la taula “La llibertat d’expressió a l’era digital”].

Neutralitat de la xarxa? Sí. Regulació? Només la de protocols i números, com fa l’ICANN, i para de comptar. Un exemple. Té sentit que adjudiqui dominis .bcn l’Ajuntament de Barcelona? [El .bcn ja costa d’entrada 145.000 euros a fons perdut] Permetrà que webs crítiques amb l’acció municipal disposin de la marca .bcn en el seu domini?

La jornada d’ahir al Parlament va ser metafòrica. Carbonell recupera Blair, mentre Christopher Dickey [web i bloc], el delegat de Newsweek a París, es referia a Obama en la seva conferència inaugural. Entre el que representen Blair i Obama, quant a Internet, jo em quedo amb Obama. Blair veu Internet des de la por i l’amenaça. Obama ha demostrat sobradament que entén millor que cap altre polític global la lògica de la xarxa. Gràcies a la xarxa és president, però precisament per això haurà de governar d’una manera diferent [Juan Varela: MyWhiteHouse.gov]. Poc a veure amb la regulitis aguda que patim a Europa [Fiasco en la Europa 2.0]. Yes, we can!

  1. Saül,

    Gràcies per l’interès pel què vaig dir ahir, en tot cas què quedi clar què el Parlament europeu també ha deixat de banda la possibilitat de regular els blocs.  Ho veuràs tú mateix llegint la resolució aprovada fa unes setmanes com a resultat del debat de l’informe de la diputada Marianne Mikko sobre concentració i pluralisme dels mitjans de comunicació:

    http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/039-38391-338-12-49-906-20080929STO38338-2008-03-12-2008/default_es.htm

    http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P6-TA-2008-0459+0+DOC+XML+V0//ES  punts AH i 25.

    Espero que si s’arriba a obrir aquest debat entre parlamentaris i blocgaires poguem comptar amb les teves opinions.

    Cordialment,

    Jaume Duch

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!