marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

29 de gener de 2009
3 comentaris

DE LA TDT I DE MÉS PRESSIÓ CONTRA EL CATALÀ

La Carta Europea de les llengües regionals o minoritàries, ratificada en el seu grau màxim per l’Estat espanyol, entrà en vigor dia 1 d’agost de l’any 2001. A partir d’aquest dia i atenent l’article 96 de la Constitució, forma part del seu ordenament jurídic. Literalment, l’apartat 1 d’aquest article
constitucional diu: “Els tractats internacionals celebrats vàlidament formaran part de l’ordenament intern una vegada hagin estat publicats oficialment a Espanya. Les seves disposicions només podran ser derogades, modificades o suspeses en la forma prevista en els mateixos tractats o d’acord amb les normes
generals del Dret internacional”. L’article 11 de la Carta, referit expressament als mitjans de comunicació, diu també textualment: “Les parts es comprometen a garantir la llibertat de recepció directa de les emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en una llengua usada en una forma idèntica o pròxima d’una llengua regional o minoritària, i a no oposar-se a la retransmissió d’emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en aquesta llengua”. Així les coses, com s’entén que allò que l’Estat no pot fer “amb països veïns”, ho faci o ho consenti fer en el seu propi territori?

Em referesc, és clar, a la recepció de les televisions i ràdios que emeten en català i que no es poden
rebre a tot el nostre àmbit lingüístic. Ja sabem com tracta la Generalitat valenciana la recepció, a través de la TDT, de TV3: a cops de multa, ordres de tancament i persecució d’Acció Cultural del País Valencià. Contràriament, la Generalitat de Catalunya permet la recepció pel mateix sistema del Canal 9 i el Punt 2. A les Illes Balears s’ha arribat a un acord de reciprocitat entre els dos governs que, de moment, només permet rebre per TDT a les Illes Balears un únic canal de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, TV3. Vol dir això que la reciprocitat és entesa quantitativament, és a dir, un canal per un? Com que IB3, de moment, només té un canal, aquí només en podem veure un de Catalunya. I el C33? I el 3/24? I el 300? Aquestes ofertes, amb el temps, s’havien fet amb una audiència consolidada. Òbviament, com que tampoc no hi ha acord amb la Corporació valenciana, ni allí veuran IB3, ni aquí el Canal 9 i el Punt 2.

L’Obra Cultural Balear, conscient de la importància que per al català suposa la el nou mapa televisiu que s’obre amb l’arribada de la TDT, ha editat un informe (http://www.ocb.cat/index.php?camp=2) del que se’n dedueix, entre d’altres, que, tot i que augmentarà el nombre d’hores de programació total en català, l’augment exponencial del nombre de canals en castellà farà que l’ús de la llengua pròpia quedi molt afeblit.

I torn al començament: el paper trist i mullat que en tota aquesta història hi juga la Carta europea de llengües regionals o minoritzades.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Tots sabem que l’estat espanyol ratificà la Carta Europea de les llengües dites regionals o minoritàries – oprimides i sotmeses, diria jo – per tal de donar una aparença democràtica davant d’Europa i del món. Aquesta és la seua democràcia: potenciar tant com poden l’espanyol i ofegar la resta de llengües que, malgrat els seus desitjos, continuen parlant-se al seu estat.
    Aquesta n’és la trista realitat, i de nosaltres depèn capgirar-la. Únicament hi ha un camí: la independència. O l’aconseguim aviat, o el nostre futur com a poble ens durà a la desaparició i la integració definitiva a Espanya amb totes les seues conseqüències.
    Per cert, el teu text, company, és ben interessant. Enhorabona.

  2. Fins que no passe a ser la única llengua oficial del país, no regional o minoritzada. sempre estarà discriminada i molt més si som amb l’Unió Europea, que fora amb total independència de la Unió Europea.

    Doncs la Unió Europea és només una prolongació dels grans estats com l’espanyol o el francés

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.