Ulisses20

Bétera, el camp de túria

Publicat el 13 de maig de 2016

El 13, Primavera Educativa (1)

CARTELL1Més de 1.500 activitats en favor de l’escola? A València? Però que us heu tornat bojos, els valencians? Sens dubte. Som bojos, els valencians. Ens vindrà d’herència. Bojos rematats. Bojos cap i tot.

Entre més coses, ens hem convertit en el moviment escolar més viu a Europa i aquesta #PrimaveraEducativa, un superprograma farcit de congressos multidisciplinars, n’és una mostra més: una gran fira o excés, farcida de parades, envetlats, conferències, debats, tallers, exposicions, comunicats, lectures, teatre, música, en favor de l’escola i els mestres, un excés fruit de tants anys de treball a l’ombra, amb Escola Valenciana, guanyant els carrers, els pobles, les comarques, per tants anys com l’escola havia sigut sotmesa a una pressió com enlloc no havia passat. Aquest esclat firal, primaverenc, excés de perfum i d’escola, és un producte col·lectiu de milers de mestres i d’escoles que no ve d’un o dos dies: a València feia anys que treballem incansablement contra els mals vents i els polítics pocapena. Fruit d’una incansable lluita de mestres i pares per ensenyar, que va començar en els anys trenta del segle XX (abans fins i tot), amb aquell grapat d’entusiastes mestres valencians que aplega Alfred Ramos en “Mestres de la impremta” —també tindran parada i taller i taula redona els mestres freinetistes més grans i més joves (la mitjana dels setanta anys no els espanta), i van continuar durant el franquismes mestres que treballaven d’amagat, gairebé clandestinament, i va continuar amb les primeres escoles d’estiu dels anys seixanta i setanta, amb els Aplecs, i una renovació pedagògica que s’avançava a una falsa transició covard i temorenca. Els mestres per endavant. Com gairebé sempre. Potser que no tots, però molts i molts.

Així que avui comença la festota: congressos d’humanitats, de llengües, de ciències i e matemàtica, d’inclusió, d’innovació, de pedagogies a dojo, història amb substància, amb suc al riu; aquell llit eixut i florit acollirà quilòmetres d’activitat, el major entusiasme educatiu ara mateix a Europa: som els valencians, poca broma. Potser que no ho sabem fer d’una altra manera si no hi ha excés. Perquè, com diuen els pares —ma mare ho deia a taula—, el que sobra fa la festa. Benvinguts. Per molts anys, l’escola!

PlanoL

#Primaveraeducativa

Esl mitjans no els esperem, sinó per venir a recollir les sobres, va així més o menys. Els valencians no tenim mitjans propis, d’una altra manera seríem portada, editorial, matí a la ràdio, a la nostra, els mestres i l’escola… Però, a quin sant! Als mitjans no sembla que hi haja mestres, almenys no hi ha mestres amb l’entusiasme de l’escola que parlem. Nosaltres els valencians.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent