marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

6 de novembre de 2008
3 comentaris

KUMBAYÀ, BHO

Els qui encara es rebenten barbs i també els qui fins fa no-res eren addictes al clearasil, cal que sàpiguen que “kumbayà” és una cançó popularitzada, entre d’altres, per Joan Báez, cantant de música folk nord-americana –nascuda el 1941- i activista incansable per als drets civils, considerada una de les màximes representants de la cançó “protesta” sorgida arran de la Guerra del Vietnam. Tafanejant per la xarxa hom descobreix que “Kumbaya” va néixer cap als anys vint del segle passat a les illes nord-americanes de Carolina del Sud cantada en “gullah”, una mescla d’anglès i de diverses llengües africanes. La majoria d’esclaus que arribaren a aquestes illes provenien de les tribus mende, malinque i bantú de la regió d’Angola.

En ser publicada la cançó cap als anys trenta, missioners nord-americans se l’emportaren precisament a Angola on fou redescoberta cap als anys cinquanta per altres missioners nord-americans que, al seu torn, la retornaren on havia nascut. Sembla ser que l’expressió anglesa “Come by here” (vine/passa per aquí) en gullah acabà pronunciant-se “kum ba ya” adoptant el mateix significat en anglès. Dels al·luvions de les sacsades cíviques –en certs moments terratremoloses- d’aquells anys seixanta del segle vint n’ha sorgit novament l’expressió kumbayà, amb tota la seva càrrega sorneguera –fregant el menyspreu- per significar aquelles actituds favorables als moviments altermundistes, al pacifisme, a l’ecologisme militant, a l’espiritualisme oriental, al cristianisme renovat, etc. En sentir el primer discurs de Barak H. Obama després de guanyar les eleccions nord-americanes del passat dimarts, no he pogut evitar el record de Martin Luther King (1929-1968) i el seu somni. Ni caure en el compte que els negres com ell, fa seixanta anys, veien potejats tots els seus drets civils; que l’apartheid era practicat arreu. Que el seu pare probablement va ser tractat com un animal o com un facinerós. I en percebre la seva cadència de predicador gens exaltat, de recitador d’una mena de lletania, vaig creure sentir de fons la cançó Kumbayà. I no ho neg: me’n vaig sentir deutor.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. A l’altre post teu m’he oblidada de posar que hi ha un document, aquí mateix a Vilaweb (un vídeo d’un parell de minuts) que basta i sobra per poder analitzar la summa gravetat de tot el que ens està passant. És el vídeo de la presentació d’un llibre d’en Porcel.
    Si fóssim capaços d’analitzar fredament cada paraula, cada rialla que s’hi estampa d’una manera mecànica, ja tenim tot el que hem de menester, no hem d’anar a cercar res més. Però no hi ha d’haver befes, mala bava o intenció d’ofendre o de fer mal; l’hauríem d’analitzar estil ianqui, amb esperit constructiu. El cas és que tots callam com putes. És bo de veure que les voreres han de salsejar i han de flamejar, quan no surt res enmig. Com és que ningú no ha comentat aquest cine? Tanta de por tenim?
    D’una altra cosa que també m’agradaria conversar és del premi Formentor i de tot allò d’aquest estiu. No hi va haver ningú que es recordàs d’avisar que els promotors d’ara són els mateixos que amaguen en Mates en algun lloc dels Estats Units, i que un d’ells, en Cortina, construeix allà on no es pot (a Formentor mateix) i ningú no l’atura, i que és el millor amic del rei, el qual, a l’estranger, on ha fet viatges oficials aposta per a això, ha mostrat cara per a ell i ha posat influències. I l’ajuntament, d’UM i la resta del Pacte, no atura les obres, com tampoc no aturà n’Elienor March de barrar un camí públic, dia 12 d’octubre. Al contrari: el Consell va posar agents mediambientals per cerciorar-se que els drets de les persones no passarien per damunt dels drets dels ferrerets.
    Hores d’ara, no em demanis qui és més defensable, les persones o els ferrerets. Em posaries en un compromís.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.