marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

12 d'octubre de 2008
0 comentaris

REVIVINT LLORENÇ RIBER DE CAMPANET ESTANT

Ahir vespre a la Casa museu de Can Biniatró de Campanet, coincidint dia per dia amb els cinquanta  anys de la mort de Llorenç Riber, es va presentar el volum sisè dels Quaderns de Campanet: “Llorenç Riber. De l’escola de la natura a la ciutat dels llibres”. Els Quaderns són editats per la revista  Campanet, de la qual en té cura la delegació campanetera de l’Obra Cultural Balear. Aquest número 6, coordinat per Miquel Vives, reuneix vint-i-cinc articles que repassen tant la vida com l’obra de Riber.

Com s’indica a la introducció, els articles proporcionen una visió variada i més o manco completa del personatge Riber, una visió que inclou, per exemple, el record de gent que el va conèixer, dades sobre els seus orígens familiars, la seva vida i alguns dels llocs on va viure; comentaris sobre la seva relació amb Lluc i la seva condició sacerdotal; anàlisi de la seva obra literària i el seu pensament lingüístic i ideològic, i fins i tot la crònica de la inspiració que un poema seu ha provocat en un joveníssim músic local.

Enceta el volum una biocronologia de Llorenç Riber, elaborada per Damià Ferrà-Pons i Damià Pons, que emmarca el volum i guia els lectors per la seva vida, marcada pel sacerdoci, i per la seva obra literària, que pot considerar-se excepcional. Tanmateix, però, una i altra no s’alliberen de profundes contradiccions, raó per la qual han estat objecte de fortes polèmiques.

En definitiva, aquesta obra nascuda i elaborada en el bressol de Llorenç Riber és prou meritosa: per la vàlua de les aportacions i per provenir de l’interès i de l’entusiasme d’un poble que vol seguir llustrant el legat d’un dels seus fills majors. Així s’indica en el pòrtic: Les ganes de participar en aquesta iniciativa demostren que Riber encara és ben viu entre els campaneters, que la seva trajectòria literària i vital interessa més del que podria semblar i fins i tot desperta l’interès entre generacions que en són molt llunyanes en el temps.

TOCAR MARE
17.05.2018 | 6.00

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.