fera ferotge

ÒSCAR GUÀRDIA

5 d'octubre de 2012
0 comentaris

Operació Garzón, o com el temps acaba posant cada cosa al seu lloc

Ahir dijous va tenir lloc a l’espai ETC de Vic, dins la programació Pantalla Oberta dels dijous al CineClub Vic, el passi del documental Operció Garzón contra l’independentisme català. En acabat el documental vam gaudir d’un col·loqui amb tres dels protagonistes dels fets del 92, Carles Benítez (en nom de Llibertat.cat), Ramon Piqué i Pep Musté, tots tres encausats pel jutge Baltasar Garzón durant la ràtzia anti-independentista de la Barcelona olímpica.

Els documental comença amb les primeres detencions a militants de Terra Lliure a principis d’estiu del 92, i acaba amb la victòria moral del 2004, quan el Tribunal Europeu dels Drets Humans d’Estrasburg va sentenciar (pdf) a l’Estat espanyol a indemnitzar als independentistes detinguts i torturats durant el periòde d’incomunicació al qual van ser sotmesos, sota l’aplicació de la llei anti-terrorista (vigent encara), per no haver investigat aquestes tortures denunciades per ells mateixos durant els judicis posteriors, on, els jutges, van deixar-hi constància a les sentències conseqüents. Al documental hi intervé el propi Baltasar Garzón, on en un exemple de sinísme sense escrúpols, reconeix que es va limitar a prendre declaració de les denúncies de tortura que van fer els detinguts, sense investigar si aquestes éren certes o no, ja que -segons ell- això no li pertocava.

El documental també constata la ràtzia indiscriminada que va patir tot l’independentisme, tant amb les detencions de militants de TL, com de MDT, CSPC, CUP, ERC, escorcolls al Setmanari El Temps, criminalització del Punt Diari, Òmnium… Amb l’única intenció d’acabar amb TL i amb tot el moviment de l’Esquerra Independentista de l’època, amb l’escusa de tenir uns jocs olímpics tranquil·lament espanyols.

El documental té moments colpidors, com la narració en primera persona de les auto-lesions que es va provocar un detingut -no en recordo el nom- per intentar d’acabar amb les tortures, o la sensació de llibertat dels detinguts en entrar a la presó en sabent que fugien definitivament de les mans dels torturadors.

En acabat vam poder compartir més experiències personals dels 3 encausats i dels seus familiars. També es va contextualitzar l’escenari polític d’aleshores i l’incipient EI. Des d’un punt de vista osonenc, la Teresa -companya d’en Pep- va agraïr el suport que va rebre per part de moltíssims compatriotes comarcals, i va denunciar també, el rebuig i el menyspreu de molts polítics i persones conegudes de l’època. També va haver-hi temps per criticar durament el paper que va jugar ERC, pressionant als detinguts perquè es penedissin dels seus actes per poder ser “re-inserits” a la societat i aconseguir així un indult.

Malgrat tot això, em quedo amb una conclusió, i és que tots aquells que van formar part de l’operació Garzón han acabat inhabilitats o han passat per la presó*, mentre que l’Esquerra Independentista i els encausats ahir presents a l’ETC, no van renunciar en cap moment als seus ideals i van continuar treballant fidels per la llibertat d’aquest país. País que, encara que només sigui un tros d’aquest, albira la llibertat nacional. El temps acaba posant cada cosa al seu lloc i donant la raó a qui la té.

Operació Garzón és un documental imprescindible per no oblidar els fets ocorreguts el 1992 i menystinguts pels mitjans de comunicació, de llavors i d’ara, o bé per descobrir uns fets ocultats sota l’aparença exemplar de l’esperit olímpic de la Barcelona dels Jocs d’en Samaranch.

* Baltasar Garzón, instructor de l’operació: El 2012 va ser inhabilitat per prevaricació durant el cas Gürtel.

Luís Roldán, cap de la Guàrdia Civil: El 1998 és condemnat a 28 anys de presó per malbersació de fons públics, suborn, frau fiscal i estafa.

José Luís Corcuera, ministre de l’interior: El 1993 va ser implicat en la trama del GAL i per ús indegut de diner públic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!