A tall d'invocació

blog d'Enric Balaguer

29 de juny de 2011
Sense categoria
0 comentaris

“Viure amb la senyora Parkinson” d’Ignasi Mora

Un seguit d’anotacions sobre l’estat físic i psíquic, producte de la malaltia com és el parquinson, ací transmutat en un maridatge irònic amb la senyora Parkinson, conforma aquest nou llibre d’Ignasi Mora. L’escriptor ens parla sobre la feblesa del cos, sobre el seu influx en la ment, sobre el dolor i el seu sentit i, de retop, sobre la vida i els seus misteris, les seues limitacions, rituals socials, etcètera.
La malaltia trastoca la percepció de la realitat i, alhora que ens fa veure com som de dèbils, ens desvela el que hi ha de convencional i de falç –les aparences i les irrealitats amb les quals convivim. (n’hi ha més)

Mora escriu en un moment: “el crani humà conté una màquina de ficcionar la realitat fantàstica”. Descobrir allò essencial, d’allò secundari, allò real d’allò completament infundat, és un dels empenys que trobem en la nova consciència. La malaltia ens fa veure la part de teatre que té la vida, ço és la quantitat de rols, estupideses, tergiversacions, així com la de quimeres, dèries, nascudes de la por, que ens acompanyen.
La mort esdevé objecte continuat de meditació. Amb els seues rituals, creences consolatòries, escuts protectors que ens la fan suportable, invisible –o reduïda a estadísitiques anònimes perquè no ens toque l’ànima. La mort, la vida contemplada des de la seua presència i inexorable arribada, amb uns primers emissaris com són les malalties, transforma la mirada sobre les coses. La sesibilitza, la nodreix amb substàncies diferents, essencialitzadores i autentificants.
Un dels punts destacats se’ns revela com una exhortització de la por. Vet ací una necessitat humana. Superar la por. La por que acompanya la vida i la fa especialment dèbil davant d’avatars diversos. En un moment concret, l’escriptor fa una apologia dels autors suïcides: Kipling, Sándor Márai, Ernest Hemingway. (continuarà)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!