SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

6 d'octubre de 2012
0 comentaris

EL PP IMPOSSIBILITA LA VIDA DEL PETIT COMERÇ

Si la primera moció d’ICV era en defensa de les polítiques d’ocupació, la segona no és menys rellevant: defensa del comerç de proximitat i rebuig de les mesures de liberalització del govern de l’estat espanyol. Les anunciades disposicions permeten a les grans i mitjanes superfícies obrir sense limitació horària i en conseqüència es transformem en una competència deslleial contra el petit comerç, l’activitat del qual no li permet assolir aquesta despesa. L’excusa per fer-ho és l’argument d’augmentar el consum.

De fet no vull per Catalunya el model que fa uns anys vaig veure a Portugal, on la majoria de pobles i ciutats mitjanes no tenen comerç de proximitat ni restauració. Està resolt a base de macrocentres de comerç i oci, on és possible comprar de tot, des d’un vehicle fins un quilo de patates. En el mateix lloc pots gaudir de sales de jocs o cinema i és possible trobar totes les variants de la restauració. Mentre, al capvespre, les viles històriques resten fosques i sense activitat social, com amorfes ciutats dormitori. Us podeu imaginar el centre de Sabadell o altres vies comercials de la ciutat sense un sol comerç o restaurant? Aquest és el camí que enceta la proposta estatal.

 

El ponent, Carles Marlés, exposa amb detall el conflicte que suposa pel comerç de proximitat la nova normativa que vol imposar el govern de Rajoy. A Catalunya, diu, fem comerç d’una forma diferent a Madrid. Recorda que la normativa vigent a Catalunya va ser una decisió de consens entre tots els sectors afectats i no una decisió unilateral com la proposada per Rajoy, la qual una vegada més lamina les competències de la Generalitat.

 

La Virgínia Domínguez, portaveu de l’Entesa per Sabadell, es mostra convençuda que cal defensar i potenciar el teixit comercial urbà perquè també és un element de dinamització i de qualitat de la ciutat. EUiA mostra el seu acord al ser una proposta elaborada conjuntament amb ICV des de la Diputació.

 

La intervenció del portaveu del PP evidentment és extensa, però inconnexa perquè  vol respondre a tots els arguments exposats. La normativa no s’imposa, diu, perquè els comerços són lliures d’escollir. Assegura que l’estat espanyol exerceix les seves competències, hi afegeix un seguit de comentaris, amb to pejoratiu, respecte la poca capacitat d’organitzar-se i adaptar-se del comerç de proximitat. CiU mostra també el seu acord amb la moció i defensa la competència de la Generalitat en aquesta temàtica.

 

Des del PSC, Montserrat Capdevila, explica que no està demostrat com en plena crisi  més hores d’obertura corresponguin a més consum. Afegeix que la proposta pot beneficiar algunes activitats comercials però perjudica a moltes altres. Això és greu, remarca, quan es destrueix un model aplicat des del consens.

 

Com es pot deduir, el PP queda sol amb el seu vot en contra davant l’acceptació de la proposta per la resta dels grups.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!