SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

6 d'octubre de 2011
4 comentaris

L?AJUNTAMENT DILAPIDA I EL MINISTERI HO PREMIA

Començo pel final i amb veu alta:
ALGÚ TÉ SENSIBILITAT I AUTORITAT PER FER RETIRAR AQUESTA ANDRÒMINA que es veu a la fotografia adjunta? Està col·locada davant la tanca forjada de la Torre Gorina, patrimoni arquitectònic de Sabadell. A banda de ser un obstacle visual(1) i de la seva inutilitat , és un perfecte destorb per al pas dels vianants del xamfrà. A més, la distància amb la paret no compleix la normativa de protecció per a les persones amb visibilitat reduïda.

A Sabadell, abans de les eleccions municipals algú va pensar en fer una actuació que beneficiés (és un dir) tota la ciutat. Es van instal·lar pals informatius a l’estil anglosaxó, similars als utilitzats  per orientar a les cruïlles de camins en els circuits dels parcs naturals.

Però Catalunya no és Gran Bretanya, utilitzem una altra referència cultural per senyalitzar i cercar la informació per orientar-nos. Sabadell ni és un parc natural ni una ciutat turística, pocs forans circulen pels nostres carrers i els autòctons no necessitem cap senyalització addicional a l’existent. Resultat: NINGÚ utilitza cap d’aquestes senyalitzacions per orientar-se.

Ep! Els sabadellencs i sabadellenques som afortunats per no necessitar-les, cas contrari el nombre d’errors que contenen, les direccions incorrectes o forçades que assenyalen les sagetes (pensades per cruïlles de camins) junt amb la necessitat del domini de la planimetria per poder comprendre com està situat el plànol del qual són portadores, provocaria un galimaties tal que la policia municipal no donaria l’abast per a localitzar les persones perdudes per qui sap quins indrets.

Bé, cap problema, la seva incorrecta elaboració es compensa amb la innocuïtat de la seva no utilització. Només són un destorb més en el carrer i ja no ve d’un. Tanmateix tenim  dues coses per lamentar: gastar-se 298.120 euros, en els temps que corren, per instal·lar unes senyalitzacions de tan baixa utilitat és un xic esfereïdor. Segon, la instal·lació ha estat motiu d’un guardó per part del Ministeri de Medi Ambient, exemple de com funciona un ministeri, el qual ha adjudicat el premi a distància segons un informe elaborat des del mateix ajuntament, sense una verificació de la funcionalitat i la realització “in situ”. Ara ja no sabem dir qui és més capaç de dilapidar insensiblement l’erari  públic, qui compra com un nou ric o qui lliura premis més falsos que un duro sevillano.

Finalment, però, una petició respectuosa als gestors municipals: No augmenteu la despesa pública contractant el servei de manteniment de les esmentades senyals informatives,  només cal anar retirant de la via pública aquelles que es vagin deteriorant, com qui desguarneix lentament l’arbre de Nadal. Amb el temps, tots hi sortirem guanyant.

1.- A la fotografia no es pot apreciar, però mentre camines pel davant de la tanca es pot llegir la paraula “Gorina” formada per el recargolat dels barrots de la reixa.

  1. Puc estar d’acord que hi hagi algun pal indicador mal ubicat, com el que mostra a la fotografia, però no puc estar amb més desacord de la valoració de la senyalització d’itineraris per vinants que fa:

    1 –  Des de fa molts anys indicadors similars els podem trobar a Barcelona, i em sembla que és la capital de Catalunya i no de la Gran Bretanya.

    2 – Em sembla molt agosarat dir que NINGÚ utilitza aquests indicadors. Encara que no sigui una ciutat turística crec que les moltes persones de fora de la ciutat que venen a Sabadell per diversos motius també tenen dret a  oriantar-se. Igualment la pròpia gent de Sabadell que va a un barri que no coneix o coneix poc. Conceguts de fora de Sabadell abans de la instal·lació d’aqeusts indicadors s’orientaven per els mapes que hi ha darrera de les marquesines d’autobús (per vostè segurament també deu ser un dispensi innecesari), per tant de ben segur aquest indicadors els seran d’utilitat.

    3 – Seguint el vostre argument també hauria de considerar un dispensi innecessari els indicadors de destinacions de ciutats, barris i equipaments destinades als automobilistes. Si segons vostè els sabadellencs ja ens sabem orientar, suopso que ho sabem fer tan a peu com en cotxe, i com que no ens visiten turistes no ens hem de preocupar dels forans. O potser és que es pensa que els forans només ens visiten en cotxe? Crec que té el mateix dret una persona que entra per primer cop a la ciutat en cotxe d’orientar-se correctament que una persona que el primer que trebitja és una de les nostres estacions de tren o parades d’autobús. 

    4 – Jo no he vist errors d’indicar incorrectament destinacions, per tan no crec qeu aquests errors siguin tant genralitzats com vostè diu.

    5 – El cost d’instal·lació va anar a càrrec del PlanE pagat per l’Estat.

    6 – Els primers indicadors d’itineraris de vianants es van instal·lar durant el govern del Farrés.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!