marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

13 d'agost de 2015
0 comentaris

EL BALANÇ DE LA COMISSIÓ DEL TRICENTENARI 1715-2015 I L’EXPOSICIÓ DEL BORN

L’OCB-Comissió Cívica del Tricentenari 1715-2015 es va formar el novembre de 2014 amb pressupost zero i sense cap ajut institucional. De llavors fins ara, tenint en compte que aquesta commemoració va ser el nucli central dels actes del 31 de Desembre de l’any passat, han estat al voltant de cent-cinquanta els actes que ha organitzat aquesta Comissió, moltes d’elles a través de les delegacions de l’Obra Cultural Balear. I val a dir que ha creuat fronteres, el Tricentenari 1715-2015, ja que el 30 de juny, a l’Espai Catalunya Europa de Brussel·les, es va presentar el documental “La resistència”, dirigit per Pere Sánchez.

De tota aquesta activitat, se’n pot destacar el cicle de conferències que tingué lloc al Club Diario de Mallorca durant els mesos de desembre de l’any passat al març d’enguany organitzat per la delegació de Palma de l’Institut d’Estudis Catalans.

S’han presentat mocions als ajuntaments de Mallorca per donar suport institucional a aquesta commemoració capital per a les Balears amb sort diversa, ja que la majoria d’ajuntaments de Mallorca estaven a mans del Partit Popular, partit poc disposat a difondre allò que s’esdevingué fa tres-cents anys i les conseqüències contràries als interessos de Mallorca i la resta d’illes que es mantenen fins ara mateix.

A part de les conferències, rutes i altres esdeveniments, s’han editat dos llibres al voltant del 1715 a Mallorca i a Eivissa, i un més està a punt de ser distribuït. Es tracta de “Fora galls, fora botiflers”, de l’historiador Mateu Morro, i d’una novel·la, “La darrera canonada”, de Pere Morey, basada en la resistència de Ciutat a l’exèrcit borbònic. A Santa Maria també es va preparar l’exposició “La Guerra de Successió a les Illes Balears” que, a més d’aquesta vila, s’ha presentat a d’altres pobles mallorquins.

De tots els actes, els de més càrrega simbòlica han estat tres. El primer, el de la Torre del Serral dels Falcons, a Portocristo, el 4 d’abril, en el que es va homenatjar els que resistiren les escomeses per mar de les tropes borbòniques, en concret al canoner Guillem Riera, que morí en esclatar-li el canó. El segon, el de Calonge, el 20 de juny, en el que s’inaugurà una escultura donada per Joan Mir que homenatja la trentena de morts en el primer enfrontament a Mallorca contra les tropes borbòniques. I el de l’11 de juliol, a ses Voltes de Palma, en el que es commemorà el lliurament de les claus de Ciutat al comandament borbònic.

Avui, a Can Alcover i en roda de premsa, s’ha presentat aquest avanç de memòria i l’exposició que, comissariada per Bartomeu Mestre, es pot veure al Born Centre de Cultura, de Barcelona, i que porta per títol “1715. La fi del Regne enmig del Mar?”. I s’ha fet pública, també, la visita guiada que es farà el proper dia 27 d’agost en la que hi seran presents el tinent de batlle de Barcelona, Jaume Asens; el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, i el vicepresident d’aquesta mateixa institució Francesc Miralles. Miralles, per cert, ha confirmat que aquesta exposició farà parada a Mallorca i probablement també a Eivissa.

El lema de l’OCB-Comissió Cívica del Tricentenari 1715-2015 és “Del Decret de Nova Planta al dret a decidir”. Durant els primers sis mesos de l’any s’ha fet llum sobre allò que s’esdevingué en la Guerra de Successió i les conseqüències negatives que se’n derivaren per a les Balears, i durant el segon semestre s’emfasitzarà en tot allò que volta al dret a decidir.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.