Gramenetum

Josep Lluís Sànchez Palacios

Roda el món i torna al bloc

Publicat el 8 d'octubre de 2014 per jlsanchezpalacios
La Cèlia i l'Enric, autors de l'exposició 'Retorn als orígens' i del bloc 'quaderndebitacola'
La Cèlia i l’Enric, autors de l’exposició ‘Retorn als orígens’ i del bloc ‘quaderndebitacola’

Roda el món i torna al bloc

Hi ha viatges que ho són en l’espai i en el temps.  Potser tots ho són d’una forma o d’una altra, però aquest, a la vall del riu Omo, molt especialment, perquè és un veritable ‘retorn als orígens’, on va començar la historia de la humanitat fa milers d’anys. És una regió centreafricana que encara perviu però que està desapareixent molt ràpidament, entre les fronteres artificials, fetes amb tiralínies, de Kenia i el Sudan del Sud. Aquest indret, pràcticament desconegut i llunyà de tot arreu. es considerat el bressol dels homínids avantpassats de la nostra espècie, els paratges, plens de jaciments paleontològics, on va caminar la Lucy i els seus descendents que després, des del cor d’Àfrica, es van escampar nord enllà per tots els continents.

Això és el que ens vol mostrar l’impactant exposició fotogràfica dels amics Cèlia López i Enric Vilagrosa després de viatjar allà amb les seves càmeres i els ulls ben oberts i que van presentar a la sala d’actes del Centre Cívic Riu de Santa Coloma de Gramenet el passat setembre. Són quaranta imatges amb plafons informatius i codis QR que ens presenten el dia a dia de quatre ètnies del sud d’Etiòpia, costums, activitats i rituals: ‘els suri, els hamer, els arbore i els dassanech’. Ells han tingut la valuosa ocasió de viatjar als ‘orígens’, llocs i espais de comunitats humanes amb tradicions ancestrals, i ens volen comunicar la seva experiència.

El quadern de bitàcola de la Cèlia i l’Enric

Aquesta parella són viatgers entusiastes, decidits i ja podríem dir que ‘quasi professionals’ perquè han recorregut més de 60 països i fa 2 anys van fer la volta al món durant 7 mesos. Però sobretot destaquen per la seva passió per compartir, tant o més que per viatjar. La millor manera que han trobat per fer-ho ha estat a través d’un bloc específic que anomenen ‘quadern de bitàcola’, on ens mostren no només racons, fets i gent dels punts més insospitats del planeta, sinó també la seva filosofia del viatge i dels descobriment d’altres cultures i formes de viure o pensar. Crec que la seva és una visió gairebé budista del viatge: no es tracta de fer camí, sinó d’esdevenir un mateix el camí… Pessoa ho deia d’una altra manera perquè negava que el que nosaltres trobem viatjant fos el que veiem, deia que ‘veiem el que som’.

Han dedicat moltes hores i molts dies per documentar-se i han incorporat al bloc es seves pròpies  imatges, que són magnifiques, i que van motivar la proposta per seleccionar i per elaborar aquesta la seva primera exposició. Això mateix pensen també els nombrosos seguidors que tenen a les xarxes,  i també la seva pròpia xarxa que han creat amb altres joves viatgers i interessats en aquest tipus de fotografia de difusió social i cultural.  Val la pena visitar la seva web i conèixer la seva tasca sempre sorprenent, positiva i enriquidora. Esperem que aviat es pugui tornar a veure l’exposició a d’altres espais de Barcelona o d’altres poblacions per donar el màxim de difusió a aquest projecte que ha estat comissariat per Pablo Pérez del centre barceloní ’Espai fotogràfic Can Basté’.

Sense dubte el viatge és una gran oportunitat pels fotògrafs per viure noves experiències, conèixer altres cultures, captar paisatges de forma inèdita o reflectir ambients de llocs molt diferents dels nostres habituals. Malgrat això, el repte continua sent molt alt: com fer bones fotografies en un lloc nou on acabem d’arribar, coneixem molt poc i potser no estarem gaire? Què és el que realment volem plasmar amb la nostra càmera? Quin és el sentit autèntic de la nostra descoberta i del nostre aprenentatge viatjant? I el més difícil: això és fotografiable?

Atenció per que, després d’aquesta primera experiència de divulgació expositiva, aquests entusiastes viatgers han fet un pas més i ara ens la expliquen i la comparteixen,  a un dels seus darrers articles al bloc, ‘com organitzar una exposició de fotografies en 10 passos’. Ben aviat tornaran amb altres noves propostes de mostres fotogràfiques que ja estan treballant, però abans seria el moment de fer-ho en un altre format, potser editant un llibre?

El bloc de la Cèlia i l’Enric:  www.quadernsdebitacola.com  Millor bloc personal de turisme i viatges dels Premis Blocs Catalunya 2012.

Espai fotogràfic Can Basté:  http://espaifotograficcanbaste.wordpress.com


  1. Bones Josep Lluís,
    Quin article més ben parit, moltes felicitats parella!
    Si alguna cosa no els falta a l’Enric i la Cèlia és entusiasme.
    Llàstima que no vam poder assistir a l’exposició fotogràfica ja que estàvem de viatge a Àfrica! 😉
    Esperem que la pugueu repetir ben aviat en alguna altra banda que vindrem a veure-la!
    Una forta abraçada,
    Txell i Xavi
    Una forta abraçada,
    Txell i Xavi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.