Cap de creu i rodalies

Te’n recordes d’on anaves a comprar el carbó, el pa, la llet, el vi? Tot es comprava a “granel” a dojo, per tan, a pes els sòlids i a litres o petricons (0,25 litres) els líquids.

Als anys 50 hi havia la Botiga Nova, cantonada santa Anna/Estudis, ca la Pinyola i Cal Bundó a Cap de Creu i la botiga dels pares del Fermín Roca, que feia cantonado amb el carrer sant Roc, la Mallorquina, cantonada Fossar Vell/Marquès, la Castellana, cantonada Marquès/Major, el Maginet del Campanar, al carrer de l’Esglèsia, sota el campanar de sant Antoni, cal Pere d’Igualada (em sembla), cantonada plaça de les Neus/Aigua, cal Virgili cantonada santa Anna/Cabanyes i les que em deixo.

Les vaqueries, al carrer d’Estudis, primer el Gat Negre (Ricardo Soler), després uns de Santander que tenien una filla que es deia Hermínia i finalment els Gasa, el Gat Negre va anar a cal Jombo del carrer Tarragona, la de cal Genovevo al carrer Major, a cal marquès de Samà, que també tenien un molí d’oli al carrer Joaquim Mir, a l’altra banda del carrer on hi havia les vaques, al darrera de la lleteria i cal Guansé del carrer Miquel Guansé (Agricultores a l’època fosca) i els Pinyol a Cap de Creu.

Els cellers del carrer Estudis, la Rosita del vi, cal Campins de Cap de Creu, al carrer sant Magí hi havia el celler de cal Roig i cal Zaus al carrer Fossar-Vell, el de la Mercè Boés del Mas Roquer i el del Mesuretes (Josep Carbonell), també al carrer del Fossar-Vell i el de cal Baró al carrer Cabanyes on hi despatxava la meva àvia Filomena.

Al mateix carrer del Fossar-Vell hi havia una merceria en front del carrer Sant Francesc que regentava una senyora i l’ajudava una noia, però no recordo com es deien. La barberia dels Mercader (cal Tano), un dels néts és l’Albert Mercader, un bon periodista i també psicòleg. Al costat hi havia una taberna que feia cantó amb el Sant Francesc. I també hi havia una altra barberia, cantonada FossarVell/Bomba (Cal Pere barber) on després hi va haver Cal Batadet.

Els forns de pa de la Font de Ferro (plaça de Miró i Soler), el Capdet del carrer Major i també el de la Genoveva, que jo no he conegut, l’Escofet i el Miracle del carrer Cabanyes, el del carrer Fossar Vell, davant de ca la Saragata, el del Vendrell (alias Ponis) de Cap de Creu i el de cal Calent (els Mestres) (el sobrenom procedia de la Sínia de l’Aigua Calenta del carrer de le Tires) del carrer Santa Anna.

El sabater del carrer Cabanyes i desprès el Candela de la plaça de les Neus. Les carboneries del carrer Major, prop de la Font de Ferro, i la del carrer de l’Aigua, a tocar de la plaça de les Neus. La cansaladeria del carrer de l’Aigua, prop de la carboneria. El drapaire Jenaro de la Font de Ferro. Te’n recordes del drapaire?

Te’n recordes de com t’ho passaves? Te’n recordes dels carrers, de les cases? Te’n recordes quan les criatures jugaven al carrer i baixaves les cadires? Carrers sense asfaltar que s’enfangaven quan plovia. Te’n recordes de les passeres? Carros de cavalls, mules i ases, ramats de cabres que venien la llet al carrer. La tartana del vaquer Gat Negre (Ricardo…) que també venia la llet a domicili.

PS: Dono les gràcies a les persones membres del grup de Facebook “Gent del barri Cap de Creu, els Josepets, Sant Roc, Sant Magí, Horts…” que m’han ajudat a recordar establiments i noms que jo no recordava.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *