Passos Perduts

JOSEP GISBERT

El pols

Hi haurà urnes el 9-N? Heus aquí la incògnita

 

Com serà la jornada de diumenge és, a tot just setanta-dues hores, quelcom que ningú no s’atreveix a pronosticar amb precisió. Si el 9-N hi haurà o no urnes perquè els catalans puguin expressar la seva opinió sobre el futur que volen per a Catalunya és encara una incògnita tot i la voluntat del Govern i dels partits del bloc sobiranista de celebrar la votació amb total normalitat i el desig del Govern espanyol i de les forces polítiques del front unionista que no es dugui a terme sota cap concepte. El pols promet ser intens fins a l’últim segon, i fins i tot més enllà.

A la part catalana, la determinació d’obrir els punts de votació fixats perquè els ciutadans puguin dipositar les paperetes a les urnes és absoluta. El Govern manté de moment, i malgrat la nova suspensió del Tribunal Constitucional, el lideratge del procés de participació alternatiu a la consulta prevista inicialment, i l’únic dubte és si davant d’una possible actuació de la Fiscalia per la via penal en contra del nou 9-N, des d’ara i fins el diumenge, canviarà aquesta orientació, desistirà del seu propòsit i cedirà el testimoni a la societat civil. És el que voldria el bàndol espanyol, per poder parlar de fracàs i seguir menyspreant la reivindicació de Catalunya. I és el que la part catalana vol evitar de totes totes, precisament per no depreciar encara més una mobilització merament simbòlica, i que si va camí d’assolir alguna transcendència política és per l’obstinació amb què el Govern espanyol l’està combatent, i perquè si aquesta vegada ha de tornar a ser també la societat civil la que es posi al capdavant, ja hi ha qui comença a preguntar-se de què serveix tenir el Govern.

En el bàndol espanyol, la intenció és ferma en el sentit que la votació no es produeixi. El que falta veure és fins on està disposat a arribar per impedir-ho, és a dir, si, com han començat a insinuar algunes veus, el Govern espanyol pensa recórrer a la força i, per exemple, enviar els cossos policials a retirar les urnes el mateix 9-N. O, encara més, si la justícia espanyola instarà que ho facin els mossos d’esquadra, i el Govern acatarà. Sembla de pura lògica que a Espanya no li interessa la imatge internacional -la foto- de policies enduent-se les urnes i impedint als ciutadans votar -i a Artur Mas encara menys que aquesta policia sigui la seva-, perquè li complicaria molt la situació dins i fora, encara que tal com ha anat evolucionant tot no cal descartar res. Però tampoc no està clar que, vist el punt en què Mariano Rajoy i el seu gabinet han arribat a col·locar les coses, de cop prefereixin mirar cap a un altre costat i permetre que el procés de participació, per descafeïnat que sigui, es consumi com si res. A no ser -com s’introduïa en l’apunt El control de la situació del 23 d’octubre de l’2014- que hi hagi alguna cosa més al darrere que la majoria desconeix.

La solució, diumenge. O no.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Josep Gisbert | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent