Quo vadis? Felipe VI, l’egotista

Deixa un comentari

On vas, Rei Felip VI? M’agradaria saber la resposta. Potser no la sap ningú, el futur, és més, la història, perquè parlem d’un rei, és impredictible. Sí que sabem d’on vens. Cada discurs ens situa en una habitació diferent del Palacio de la Zarzuela – zona d’esbarzers- on Vós treballeu. Però reialment on teniu la residència oficial és al Palau Reial de Madrid. Amb 135.000 m² de superfície i més de 3.418 habitacions, és el palau més gran d’Europa. Aprofitant els fonaments de l’antic Alcázar i amb les arts de l’arquitectura barroca, els vostres avantpassats el van començar a construir el 7 d’abril de 1735. I encara sou allí en esperit, ànima o marc mental. Sou un rei barroc, uniformista, hereu de l’absolutisme, clàssic com la llatinada del títol de l’article.

No crec que sigui casualitat que el Palau estigui situat al carrer Bailén s/n, en commemoració de la Batalla de Bailèn que es va produir durant la Guerra del Francès. Va suposar la primera derrota del potent exèrcit napoleònic conegut com la Grande Armée. Va tenir lloc el dia 19 de juliol de 1808 (per un dia no tenim un altre 18 de juliol) al costat de la ciutat de Bailèn, a l’actual província de Jaén. Ara, els francesos us fan un bon servei a Vós.

El cas és que vau derrotar els francesos i, de retruc, vau condemnar Espanya a quedar-se sense Il·lustració, sense revolució contra l’Antic Règim. També a un segle XIX sense revolució industrial (excepte País Basc i Catalunya), sense revolució liberal que produís les transformacions en els diferents àmbits socials per tal de tancar l’Edat Moderna i començar l’Edat Contemporània. I així, després de suportar dues dictadures al segle XX, tornem a estar on érem: amb un cap de l’estat, que te un barroc cap reial, amb el cap girat cap al centralisme jacobí.

Vós i l’España que encapçaleu no sabeu fer reformes, només heu sabut fer la Contrareforma, Alzamientos -l’últim l’1 d’Octubre a Catalunya- i el 155. Sempre mirant cap al passat. Mai us vau preocupar ni ocupar de modernitzar Espanya. Va haver de ser el capital internacional, en podeu dir l’entrada a la Comunitat Europea, qui va venir a desenvolupar la societat. El liberalisme econòmic  i el neoliberalisme en els últims anys han donat nova fesomia als “señoritos” andalusos o castellans i algun gallec. Les seves fortunes superen a la dels antics. Tenen grans cases adossades a les urbanitzacions dels voltants de la capital, els cavalls són els dels vehicles d’alta gamma. Tenen propietats a la costa mediterrània i a la Val d’Aran. Alguns es fan polítics funcionaris i, amb les portes giratòries, acaben assistint a reunions amb sou més dietes. Són una casta, la casta sense escrúpols i que té com a finalitat vital prosperar, encara que hagin de trair, enganyar, malversar, robar i disposar d’uns béns que són de tots. Ara els podeu veure, tots en fila, cortesans vividors de la renda del poble, a la llotja del Bernabéu.

Amb aquests personatges al poder, s’entén molt bé el pensament del filòsof polític i moral estatunidenc John B. Rawls. Distingia dues formes de mal: l’egoisme i l’egotisme. L’egoisme es limita a utilitzar a l’altre: l’Estat espanyol es queda els impostos i no els reparteix amb criteris econòmicament raonables, sinó en benefici ideològic propi; l’egotisme abusa, actua amb el desig de dominar o explotar l’altre. El marca com l’origen i causa de tots els mals econòmics, polítics o socials. Vós i España declareu Catalunya culpable de secessionisme, rebel·lió, malversació, inseguretat jurídica, separació de famílies, baixada del turisme i de l’economia, del col·lapse dels hospitals i fins i tot de la grip.

Us feia un monarca preparat, instruït a les millors universitats internacionals, amb idiomes (no com molts ministres), pilotant avions i vaixells olímpics. Però resulta que us falta cursar el primer capítol de qualsevol manual d’autoajuda sobre resolució de conflictes: escolliu la violència que és la manera més primària de resoldre un  conflicte. És la llei del més fort enfront del diàleg com a solució. El vostre pare, potser no tan preparat, té més intel·ligència emocional i interpersonal que Vós. El Rei emèrit ha dit, amb raó, que tota la culpa del problema català és del PP. Va començar recollint firmes contra l’Estatut del 2006 i ha acabat arrossegant-vos a Vós, el PSOE i Ciudadanos fins a desplegar i replegar les forces armades per Catalunya.

No us ho perdonaré mai. El vostre pare potser sí, un pare sempre disculpa. Però no teníeu cap dret a espatllar-li la celebració del seu 80è aniversari, el pròxim 5 de gener. Amb el regust que heu deixat aquests mesos, a veure qui s’atreveix a muntar un cap de setmana al Palau Reial amb tota la reialesa europea, nipona i aràbiga -i encara quedarien habitacions lliures-. A més, s’acaba de morir la filla de F. Franco – que per ell esteu al front de l’Estat- i no estareu per celebracions. Potser també serà cosa dels catalans.

Aquesta entrada s'ha publicat en Borbons, General el 2 de gener de 2018 per jfkami

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.