Memorandum

Jaume Vall

Sobre no fiar-se dels polítics.

Si enlloc de fiar-nos dels nostres representants esperant que no ho facin malament del tot,  fem, a diferència dels espanyols,  que sigui “l`únic joc a la ciutat”,  el fet de retre comptes,  hi sortirem guanyant.  Però perquè passi això, han de sentir al clatell l’exigència ciutadana.  Potser seria una bona mesura vehicular aquesta participació de la gent compromesa a través d’un consell de representants, a partir del dia D+1.

Abans,  haurà calgut que el Procès Constituent per a la nostra Carta Magna,  també hagi fet la seva feina.

Per al dia D-1
Procés Constituent.
La gent, els ciutadans proposen el text constituent. Vigilem, no només els drets, que això ja se n’encarrega la ONU, sinó la capacitat última de decidir. El poder. El poder és cedeix als governants, però no se’ls delega. Continua essent del poble. Demos.
Vaig llegir d’algú “Catalunya és una solvent societat civil sense estat. Espanya és un robust estat sense societat civil.”

Doncs, si ens ho creiem, fem que Catalunya esdevingui un robust estat amb una solvent societat civil.  No cal inventar res. Només cal seguir els passos dels empoderats que ens han anat precedint.

 

Per al dia D+1
A semblança del Consell de Cent medieval, la presència dels ciutadans en la presa de decisions sobre lleis, i en l’avaluació de la tasca de govern. Actualitzem-ho. Ciutadans elegits per sorteig d’un cens d’afiliació voluntària, members d’ agrupacions, associacions i entitats representatives. Sense partits polítics.
99 amb dret a vot , I un representant del Parlament, sense dret a vot : CASSERC.

Consell Assembleari República Catalana 100%
10% Sindicats + Empresa
15% Universitat. Àmbit científic – tecnològic
15% Universitat. Àmbit humanístic. Història i Filosofia
10% Art, Cultura
10% ONG
35% Individual
4% ANC + Òmnium + Síndic Greuges + AMI
1% Representant Parlament (amb veu, sense vot)

a)Poden PROPOSAR un projecte de llei al Parlament si compten amb un 51% de vots afirmatius al Consell
b)Poden REFUSAR un projecte de llei del Parlament si compten amb un 66% de vots afirmatius al Consell
c) Poden REPROVAR una actuació al Govern si compten amb un 75% de vots afirmatius al Consell.
Cada 2 anys es renova el 50% del Consell

1.No seria una bona forma d’empoderament REAL?

2-Aquest Consell Assembleari – INCORRUPTIBLE- , format per representats, que avalua els nostres representants, juntament amb LLISTES OBERTES en una nova llei electoral més moderna, no garantirien un comportament responsable, lleial, exigent, dels governants? No ens acostaría a un model de retre comptes com en les millors democràcies ?

3-No ens faria sentir orgullosos de la dita “Cada societat té els representants que es mereix”?

Ens hi posem, ANC, OMNIUM, Síndic de Greuges, a donar forma I començar a gestionar aquest Consell Assembleari? A recollir les adhesions per fer un cens de ciutadans voluntaris (i amb demostrable experiencia amb treballs de voluntarietat) per aquest 35% de participació ciutadana REAL en la cosa pública?

 

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per jaumevall | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent