BONA VIDA

Jaume Fàbrega

23 de març de 2012
1 comentari

UN GOS ESPANYOL I UN GOS FRANCÈS

No respectar els noms, no respectar la gaastronomia

UN  ALL CREMAT I UN GOS ESPANYOL

Un plat de peix popular en alguns llocs de les costes catalanes – i particularment al Garraf, incloent la vila marinera i gastronòmica de Vilanova i la Geltrú- és l´all cremat. És, de fet, un suquet ( suc o suquet, al País Valencià,guisat, aguiat a Mallorca)  amb la típica “salsa marinera” que es fa arreu de la costa: amb alls i tomàquet, mai amb ceba, i gairebé sempre amb patates- tot i que hi ha una vella polèmica sobre aquest afer-. De fets tots els suquets deriven de la primitiva o sopa o olla de peix: però crec que la manera catalana (o mallorquina,  basca) és més evolucionada que la primitiva (representada per la Bollabessa, que s’ ha quedat en a l´estadi de sopa).

Hem de dir que la cuina tradicional – i particularment dels pescadors- és d’ una saviesa inqüestionable, que no té res a envejar a les cuines “científiques” que es fan i es desfan (sobretot que es desfan). La ceba- com saben els valencians amb la paella d’ arròs, “dissipa” i dóna humitat-, i això no convé ni a un arròs sec ni a aquest esplèndids plats de peix dels pescadors (que solen superar als dels cuiners), en els quals hi mesuren la quantitat exacta d’ aigua -per exemple, el suquet o la caldereta de llagosta de Menorca requereixen un plat soper per persona, i el mateix podem dir dels sucs de peix, nogadetes i llandetes valencianes, tots ells plats mariners que ratllen l´excel.lència.

Tornem, però, a l´all cremat. Malgrat el nom els alls no es cremen (ja que amargarien el plat), sinó que es rossegen molt bé; s’ hi afegeix el tomàquet o tomacó (tomàquet de penjar del Garraf), les patates (tallades a daus i “esqueixades”, un altre savi truc a fi que la fècula es dispersi i lligui la salsa).Julivert, bitxo, aigua o brou són voluntaris. I el peix: rap, bastina (peix sense escates, com la rajada, la moixina o peix gat, dit en francès chien espagonol), etc.

El rap cremat ha assolit força difusió en els llibres i a internet. André Soulier, que es mou entre el Llenguadoc i la Catalunya Nord,  autor del llibre Vieilles recettes de Languedos-Roussillon (2007) ens parla de l´”ail crémat” (sic; ja sabem que es francesos menyspreen la llengua occitana i la catalana i les patuesitzen), que francesitza afegint-hi farina, vi blanc, les trumfes a rodelles, etc.; d’ altra banda el fa amb anxoves (seitons). També en llibres espanyols i per internet hi trobem l´”ajo quemado de Villanueva y Geltrú”: no cal pas anar a França per veure com es menysprea al nostra llengua i la nostra toponímia.

Hem esmentat les anxoves, seitons o aladroc: de la Costa Brava al Garraf també se’ n fa un suquet excel.lent, en el qual no s’hi solen afegir patates; el trobem a l´Escala, on es fa, en efecte, amb la salsa de l´all cremat (però se’ n diu suquet) i a Tossa de Mar (on s’ hi afegeix, excepcionalment en la cuina de la Catalunya Vella, força pebre vermell, com si fos un gulaix de peix).

Els suquets o guisats de peix, per tant, no solament es fan amb rap, o escórpora, rata, sinó també amb serrans, seitons, sardines, bastina

 

Lèxic que us pot interessar:

-Seito, aladroc, anxova (fresca)

-Tomàquet, tomaca, tomàtic, tomàtiga, tomata, pomata; tomàquet de penjar, tomacó, tomàtiga de ferro, de ramellet

-Peix gat, gata moixa, moixina (Galeus melastomus). Fr. Chien espagnol;Es: pintarroja, bocanegra; An:blackmouth catshark. Peix sense escates, de la família del ca marí (gati i gos!), caralló, cassó, peix gos o mussola caralló, que és el cazón (petit tauró), tan popular a Andalusia

-Guisats de peix dels Països Catalans: suquet, suc, bullinada, all cremat, llanda o llandeta, aguiat, nogadeta, cimitomba, olla de peix, bullit de peix,  caldera,caldereta

-Guisats de peix d’ arreu: Boullabaisse (bollabessa, bolhabaissa; Provença, Catalunya, Algèria), caciuccio (Liorna, Livorno), marmitako, marmita, caldeirada (Galícia, Portugal), brodet (Dalmàcia, illes gregues).

  1. Oakley Juliet Sunglasses Will Protect Your Eyes With Style The sun and the UV rays Oakley Oil Rig Sunglasses are Oakley Sport Sunglasses becoming increasingly harmful these days. So it is even more important to make sure that your Replica Oakley Sunglasses eyes are protected Oakley Sport Sunglasses from any harmful rays and glares. The magnificent Oakley Juliet sunglasses makes this so much easier Oakley Sport Sunglasses and so much more fun.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!