BONA VIDA

Jaume Fàbrega

23 d'agost de 2022
0 comentaris

Un cremat que no ho és

RAP A L’ALL CREMAT

L'”all cremat”, malgrat el nom, basa el seu sabor en els alls ben rossejats, però realment cremats, perquè amargarien. Aquesta recepta procedeix de la Catalunya Nord i de les costes centrals i meridionals del país. També es fa a la Catalunya Nord, si bé crec que és una aportació del sud. En algunes ocasions és el Suquet o el Rap amb patates, Aguiat de rap a Mallorca. El trobem a Calonge, Palamós i la Platja d’ Aro, Roses, etc.  vegades s’ hi afegeixen escamarlans, tellerines, etc.

Ingredients

1 kg de rap  (aproximadament)

500 g de patates

4 o 5 alls

2 tomàquets mitjans (a Vilanova 3 tomacons)

oli  sal

Elaboració

Poseu una cassola de ferro fos  al foc  amb un cul d’oli; fregiu-hi els alls tallats a meitats, procurant que quedin d’un color marró fosc. Traieu-los de l’oli, i afegiu a la cassola el tomàquet ratllat, deixeu-lo sofregir bé. Mulleu-ho amb aigua, que n’hi hagi prou per  poder coure les patates, i les hi tireu. A mitja cocció tireu-hi el peix tallat a rodanxes, així com els alls picats al morter, ho poseu a punt de sal i ho feu coure fins que el peix sigui a punt.

Notes

-La picada d’ alls es pot enriquir amb una llesqueta de pa fregida prèviament-o sense fregir, xopada en vi- julivert, ametlles, avellanes o pinyons, tomàquet, vi ranci, etc., que es pot fregir en l’oli roent o tirar-la al suc que ja bull. Hi ha qui hi posa la cabeça d’ alls sencera, sense pelar; diuen que dona més gust.

-Alguns enfarinen prèviament el peix i el fregeixen.

Hi ha una versió, també molt bona, sense patates.

-S’hi pot incloure llorer o pebre, vermell o negre. Però no xampinyons com he vist en algun restaurant!,

-En comptes de rap es pot fer servir qualsevol peix d’ escata i de carn dura- peix fort, a Eivissa-  com l´escórpora,, l’ orada, la lluerna, el turbot o rèmol empetxinat, incloent la rajada, però també sardines: resulta exquisit. Si es fa amb lluç , mòllera, etc., s’ hi posarà quan les patates siguin quasi cuites.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!