BONA VIDA

Jaume Fàbrega

8 de maig de 2009
0 comentaris

UN BON CÓC

Cóc o coca, tant se val: però no “pastís”, aquesta denominació empobridora que fan servir els periodistes i gastrònoms. De coques, paastissos i tortades d’ametlla, n’ hi ha arreu: a Portugal, a Galícia (“tarta de Santiago”), a València, a les Balears, a Catalunya, a la Franja, a Itàlia.

CÓC RÀPID DE CALACEIT (COCA D’ AMETLLA)

El  cóc o coca és propi de les comarques occidentals i de les terres de l’ Ebre Montsià, Baix Ebre, etc.), de l’ Urgell i la Terra Alta a la Franja de Ponent i el Matarranya) on encara se n’ elaboren d’ exquisits, alguns amb denominació de qualitat, com el cóc de Fraga. El cóc ràpid és propi del Montsià, del Matarranya, etc. És molt bo i fàcil de fer.

Ingredients

6 ous

6 sobres de gasosa (o un sobre de Royal)

la meitat d’ ¼ de l d’ oli d’ oliva

1/2 kg d’ ametlla mòlta

½ kg  de sucre

1 got de llet (1/4 de l)

1 pela de llimona ratllada

farina, la que admeti (1/2 kg aproximadament)

Elaboració

Bateu les clares a punt de neu.Afegiu-hi el sucre i seguiu batent, fins que torni a quedar a punt de neu ferm. Hi aneu afegint, per aquest ordre i sense deixar de remenar, la llet,l’oli, les gasoses i, finalment, la farina. Pasteu-ho bé. Poseu-ho en una llauna o llanda untada amb oli  i coberta amb un paper de barba i feu-ho coure al forn mitjà (uns 200º) prèviament escalfat.Per saber si és cuit, ho foradeu amb una agulla i si surt secà ja està. Hi pot estar una mitja hora.

Notes

Un cop desemmotllat el cóc, hi empolseu sucre per sobre, el decoreu amb ametlles, etc.

Podeu substituir el sucre per sacarina, i la llet per un pto de iogurt natural o de llimona. Tingueu en compte que l´edulcorant artificial- que fa apta la coca per a diabètics- endolça més que el sucre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!