Cóc o coca, tant se val: però no “pastís”, aquesta denominació empobridora que fan servir els periodistes i gastrònoms. De coques, paastissos i tortades d’ametlla, n’ hi ha arreu: a Portugal, a Galícia (“tarta de Santiago”), a València, a les Balears, a Catalunya, a la Franja, a Itàlia.
CÓC RÀPID DE CALACEIT (COCA D’ AMETLLA)
El cóc o coca és propi de les comarques occidentals i de les terres de l’ Ebre Montsià, Baix Ebre, etc.), de l’ Urgell i la Terra Alta a la Franja de Ponent i el Matarranya) on encara se n’ elaboren d’ exquisits, alguns amb denominació de qualitat, com el cóc de Fraga. El cóc ràpid és propi del Montsià, del Matarranya, etc. És molt bo i fàcil de fer.
Ingredients
6 ous
6 sobres de gasosa (o un sobre de Royal)
la meitat d’ ¼ de l d’ oli d’ oliva
1/2 kg d’ ametlla mòlta
½ kg de sucre
1 got de llet (1/4 de l)
1 pela de llimona ratllada
farina, la que admeti (1/2 kg aproximadament)
Elaboració
Bateu les clares a punt de neu.Afegiu-hi el sucre i seguiu batent, fins que torni a quedar a punt de neu ferm. Hi aneu afegint, per aquest ordre i sense deixar de remenar, la llet,l’oli, les gasoses i, finalment, la farina. Pasteu-ho bé. Poseu-ho en una llauna o llanda untada amb oli i coberta amb un paper de barba i feu-ho coure al forn mitjà (uns 200º) prèviament escalfat.Per saber si és cuit, ho foradeu amb una agulla i si surt secà ja està. Hi pot estar una mitja hora.
Notes
Un cop desemmotllat el cóc, hi empolseu sucre per sobre, el decoreu amb ametlles, etc.
Podeu substituir el sucre per sacarina, i la llet per un pto de iogurt natural o de llimona. Tingueu en compte que l´edulcorant artificial- que fa apta la coca per a diabètics- endolça més que el sucre.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!