BONA VIDA

Jaume Fàbrega

11 de setembre de 2019
0 comentaris

UN ARRÒS PER LA PÀTRIA OCUPADA PER ESPANYA, 11 DE SETEMBRE

 

ARRÒS DELS MIQUELETS  I ALLIOLI

Els Miquelets eren els membres d’ unes milícies populars de defensa de la terra que les diputacions o juntes de guerra dels diversos Països Catalans reclutaven . El primer cos va ser fundat per Francesc de Cabanyes durant la Guerra dels Segadors amb el nom de Companyia d’ Almogàvers per tal de frenar la invasió de les tropes de Felip IV- si d’ aquell rei espanyol, present de nou a les monedes i únicament tractat, a través del seu descendent, com cal per  Xàtiva- “la socarrada”,- que manté el seu retrat cap per avall del seu descendent, l encara pitjor Felip V. Els Miquelets varen ser protagonistes de gloriosos fets d’alliberament de viles i presoners catalans, i es varen convertir ens uns herois al ulls del poble, que els relacionava amb els almogàvers històrics; les nombroses cançons i dites tradicionals que en parlen ho testimonien; també varen lluitar contra França en ocasió de l’ esquarterament de Catalunya amb l’entrega per part dels espanyols de Catalunya Nord.

El règim borbònic els va abolir, però, tot i això, es varen formar més cossos de miquelets davant l’ entusiasme popular. Vestien un uniforme molt característic,de jaqueta vermella, calça blanca,espardenyes i un  capell amb una ploma alta. També , com és sabut, el monument simbòlic de la ciutat de València és el Miquelet o “Micalet de la seu”, el bell campanar gòtico-català de la catedral.

Hi ha un plat és valencià, del qual no sé  l’ origen del seu nom però que popularment, és conegut per “Arròs dels miquelets”.És una arròs al forn amb crosta, un dels arrossos més bons dels que es fan i es desfan.

Un altra plat que ens ha arribat per tradició escrita, des de mitjan del s. XVIII fins al s. XIX, és el “Platillo de la Batalla d’ Aamansa”: ja se sap, “el mal d’ Almansa a tots alcança”, i “més es perdé a Almansa” (la llibertat nacional, com recorden els valencians.

Són plats que podríem anomenar de resistència patriòtica, que fa referència a una nació dominada i ocupada.

Hi ha qui , de forma artificial i ridícula vol fer declarar l´allioli com a “salsa nacional”, com els de Creixell (Alt Empordà), una “barroeria indigna”, segons Quim Monzó, i ho comparteixo plenament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!