CONSERVA DE TOMÀQUET
Conserva de tomàtiga.Mallorca
Pomodoro da conserva passato.Itàlia
Tomate en conserva.Espanya
Tomatich msrhiya mechemmcha.Algèria
Una conserva que s’ elabora, normalment, al mes d’agost, amb tomàquets de la pròpia collita o comprats al mercat, però millor a algun pagès o pagesa. No es fa , per tant, amb tomàtigues de ramellets (o de penjar) més aptes per conservar-se, penjades.
Ingredients
tomàquets frescos i molt madurs (són excel.lents els dits de bombeta o “pera”, San Marzano a Itàlia)
sal
herbes al gust (alls, julivert, marduix, etc.)
oli d’ oliva
Elaboració
Peleu, opcionalment, els tomàquets. Partiu-los en 4 trossos.
Podeu seguir dos procediments:
1)Poseu-los en pots de vidre, cobriu-ho amb una capa d’ oli, tapeu-lo hermèticament i feu-lo bullir un uns 15 minuts o una mitja horeta en un perol ple d’ aigua i amb draps embolicant els pots, a fi que no es trenquin. A fi d’ evitar també d’ evitar una trencadissa , deixeu refredar els pots en el mateix líquid.
2)poseu-los en pots i cobriu-los amb aigua-sal feta amb 5 g de sal per 1 l d’ aigua. Feu-los esterilitzar durant uns 20 o 25 minuts.
Guardeu els pots en un lloc fresc.
Notes
Aquesta conserva és millor que no pas fer servir, als sofregits i salses, tomàquets frescos de mala qualitat, sobretot els procedents d’ hivernacle.
També es fa coent-los lentament, fent una salsa (tomàquet triturat o “passato”, a Itàlia).
A la Mediterrània també s’ elaboren tomàquets secs- Itàlia, Balears, País Valencià, Magrib-, tomàquet concentrat o pasta de tomàquet (Pomodoro concentrato, a Iàlia; Tmatim chayha, a Tunísia, doble concentrat a França), i confitura o melmelada de tomàquet, una mica arreu.
També són conegudes, de Catalunya i el País Valencià al Magrib, els tomàquets verds confitats o en salmorra.
Afegint-hi els ingredients de la samfaina, tenim una conserva excel.lent
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!