BONA VIDA

Jaume Fàbrega

5 d'octubre de 2012
0 comentaris

tomàquet, tomata, tomaca, tomàtiga, pomata, tomàtic

ara sobren tomàquets!

CONSERVA DE TOMÀQUET

Conserva de tomàtiga.Mallorca

Pomodoro da conserva passato.Itàlia

Tomate en conserva.Espanya

Tomatich msrhiya mechemmcha.Algèria

 

Una conserva que s’ elabora, normalment, al mes d’agost, amb tomàquets de la pròpia collita o comprats al mercat, però millor a algun pagès o pagesa. No es fa , per tant, amb tomàtigues de ramellets (o de penjar) més aptes per conservar-se, penjades.

 

Ingredients

tomàquets frescos i molt madurs (són excel.lents els dits de bombeta o “pera”, San Marzano a Itàlia)

sal

herbes al gust (alls, julivert, marduix, etc.)

oli d’ oliva

 

Elaboració

Peleu, opcionalment, els tomàquets. Partiu-los en 4 trossos.

Podeu seguir dos procediments:

1)Poseu-los en pots de vidre, cobriu-ho amb una capa d’ oli, tapeu-lo hermèticament i feu-lo bullir un uns 15  minuts o una mitja horeta en un perol ple d’ aigua i amb draps embolicant els pots, a fi que no es trenquin. A fi d’ evitar també d’ evitar una trencadissa , deixeu refredar els pots en el mateix líquid.

2)poseu-los en pots i cobriu-los amb aigua-sal feta amb 5 g de sal per 1 l d’ aigua. Feu-los esterilitzar durant uns 20  o 25 minuts.

Guardeu els pots en un lloc fresc.

 

Notes

Aquesta conserva és  millor que no pas fer servir,  als sofregits i salses, tomàquets frescos de mala qualitat, sobretot els procedents d’ hivernacle.

També es fa coent-los lentament, fent una salsa (tomàquet triturat o “passato”, a Itàlia).

A la Mediterrània també s’ elaboren tomàquets secs- Itàlia, Balears, País Valencià, Magrib-, tomàquet  concentrat o pasta de tomàquet (Pomodoro concentrato, a Iàlia; Tmatim chayha, a Tunísia, doble concentrat a França), i confitura o melmelada de tomàquet, una mica arreu.

També són conegudes, de Catalunya i el País Valencià  al Magrib, els tomàquets verds confitats o  en salmorra.

Afegint-hi els ingredients de la samfaina, tenim una conserva excel.lent

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!