BONA VIDA

Jaume Fàbrega

26 de febrer de 2010
2 comentaris

SOM EL QUE MENGEM

Proposta de curs a l´UCE

<!–
/* Font Definitions */
@font-face
{font-family:”Cambria Math”;
panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4;
mso-font-charset:0;
mso-generic-font-family:roman;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 159 0;}
@font-face
{font-family:Calibri;
panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4;
mso-font-charset:0;
mso-generic-font-family:swiss;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:-1610611985 1073750139 0 0 159 0;}
/* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
{mso-style-unhide:no;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
margin-top:0cm;
margin-right:0cm;
margin-bottom:10.0pt;
margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
mso-bidi-font-size:11.0pt;
font-family:”Arial”,”sans-serif”;
mso-fareast-font-family:Calibri;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:CA;
mso-fareast-language:EN-US;}
.MsoChpDefault
{mso-style-type:export-only;
mso-default-props:yes;
font-size:10.0pt;
mso-ansi-font-size:10.0pt;
mso-bidi-font-size:10.0pt;
mso-ascii-font-family:Arial;
mso-fareast-font-family:Calibri;
mso-hansi-font-family:Arial;}
@page Section1
{size:595.3pt 841.9pt;
margin:70.85pt 3.0cm 70.85pt 3.0cm;
mso-header-margin:35.4pt;
mso-footer-margin:35.4pt;
mso-paper-source:0;}
div.Section1
{page:Section1;}
–>

 

I DESPRÉS DE FERAN ADRIÀ, QUÈ?

SOM EL QUE MENGEM. MENGEM EL QUE SOM?
fabrega.jaume@gmail.com/http://blocs.mesvilaweb.cat/jaumefabrega

La preocupació pels aliments és cada
cop mé present en la nostra soicetat. En aquest curs presentem, des de diverses
perspectives multidisciplinàries, temes com els aliments i la salut, les dietes
i les religions, les grans cadenes de producción i distribució alimentària, les
estratègies publicitàries, els aliments i la desigualtat, cuina, gènere i clase.
Després de Ferran Adrià, quins seran els models culinaris?

1.L’ alimentació com a nodriment. Alimentació i cultura. Font de salut, Malalties:
l´ortorèxia (obsessió pel menjar sa) Els transtorns alimentaris (TCA): la
seguretat alimentària i la por als aliments (vaques boges, transgènics, aliments
contaminats, greixos, sucres, “trans”,química…).L´alimentació ecològica”,
“sana”, “natural”,medicalitzada.

Les propietats
“curatives” i saludables dels aliments: raó i crítica.  

2.La dieta, com a sistema regulat d’ alimentació Els aliments “funcionals”: iogurts especials
galetes amb afegits vitamínics, etc. Els aliments per a les malalties
(obesitat,diabetis, colesterol…). Alimentació amb requeriments especials:
estudiants, embarassades, esportistes. Aliment i culte al cos.

Els
aliments afrodisíacs, euforitzants, reforçants.
La carn I el vi.

Evolució del concepte de
“dieta” o “règim”. L´antiguitat. L´Edat Mitjana. L´aportació  d’ Arnau de Vilanova. El concepte xinès d’
alimentació: les tres “s”: salud, senectud i sexe. La “dieta mediterrània” o “cretenca”: un mite
biomèdic i comercial. La dieta atlántica, nòrdica, interamericana.

3.L´alimentació sota control: de les religions al vegetarianisme i les
“dietes-miracle”. Aliments “bons” i “dolents”. Judaisme, Cristianisme, Islam,
Budisme i altres sitemes de creences.

4. Models alimentaris personals i públics: gènere, edat, classe, nació o grup humà.

Grans sistemes
alimentaris: mediterrani, nòrdic- europeu, anglosaxó, atlàntic, xinès,
oriental, semític, americà, oceànic. Alimentació i globalització. La
distribució dels aliments i les estratègies publicitàries.

Les formes de comensalitat: què mengem, com mengem i quan mengem. História
de l’ alimentació i la cuina. Antiguïtat. Edat Mitijana. Món
modern.Prospectiva: cap on va l’ alimentació?.

5.L´alimentació com a plaer: pràctica culinària i enogastronomia. El golafre,
el gurmet i el gormand. Cuina domèstica, cuina pública, cuina de col.lectrivitats.
Cuina per emportar-se, plats preparats, menjar al treball.

Factors de canvi: globalització, turisme, migracions.Fusió, cuina ètnica.

6. Introducció a pràctica enogastronòmica.Menjar a casa: aliments, tècniques. Menjar al
restaurant: interpretar la carta. Saber escollir. Lèxic gastronòmic. El
llenguatge dels vins: tast i maridatge. Alcohols.Altres begudes,

7. I després de Ferran Adrià, què?. Models
culinaris:
cuina tradicional, cuina d’ autor o d’ avantguarda, cuianindustrial,
cuina artesana,fast food.slow food, retorn al menjar raonable,
lligat amb el producte , el territori i la biodiversitat.

  1. El títol que dono és sugerent, punxant : som el qué mengem ? i jo dic, som el que diguem ??. Del seguiment que faig d’aquet blog no em puc aguantar més per dir la meva. És una mena de desfogament, peró tinc clar que hi veig un egocentrisme rellevant per part del l’autor. I d’una banda és lógic, és el seu blog. Peró d’altre no tant, ja que es tracta de vincular cultura gastronómica, cultura i história duna societat.  El món s’acaba amb la fi de El Bulli ??, no, es clar, peró ho sembla. D’amagototis l’autor denota certa satisfacció per qué l’Adriá l’ha desbordat continuament. D’altre banda, el discret despreci a propostes privades dels seus lectors, blogs, idees, receptes, que si li han fet ombre les ha obviat. És curiós que precisament les millors no han tingut ni un sol mot de gloria en aquest espai.  Desitjo que l’autor maduri i no consideri cap amenaça ni conspiració per la seva feina les contribucions interessants dels seus lectors. Ell en dona les grácies només quan li convé i aixó denota molta inseguretat i complexa.  Els orígens de pagés es posen de manifest i evidencíen una desconfiança enquistada.  Salutacions a tots.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!