Aquesta salsa la dediquem als amants de la tempura, entres ells esl que han deixat missatges al blog.
SALSA PER A TEMPURA
La tempura o marisc i verdures arrebossades, procedent del Japó, ha tingut un èxit enorme, i és, sens dubte, un dels plats més demanats i estimats. Es pot fer fàcilment a casa. Al mercat venen farines per a tempura ja preparades, però l´autèntica preparació japonesa es fa amb ou, farina i aigua gelada.
Ingredients
1 nap blanc amb molta aigua (molt fresc) tipus daikon (ja es ven aquí). Una cullerada de nap ratllat ben curulla per persona sol ser suficient.
200 cc d’ aigua
1 cullerada no ben curulla de dashinomoto
115 cc de salsa mirin
Elaboració
Peleu el nap. Ratlleu-lo amb un ratllador manual (com el de pastanagues).
Poseu un cassó al foc amb l’ aigua, la pols de dashi i el mirin. Feu-ho bullir, a foc, baix, uns 5 minuts. Afegiu-hi el nap ratllat. Cal servir aquesta salsa calenta; en un bol; hi anirem sucant la peça d’ arrebossat o tempura abans de ficar-la a la boca.
Notes
El daikon (Raphanus sativus) és un rave picant del Japó, que ja es cultiva aquí. És de color blanc i sol mesurar fins a 35 cm. Ratllat es posa a la salsa de al tempura, ja que ajuda a la digestió dels aliments grassos i els fregits. Un cop ratllat és convenient conservar-lo a la nevera, ja que sinó pot fer una olor poc agradable- de fet, fa pudor- sobretot si no hi estem acostumats.
El dashi (o dashinomoto) és un brou japonès que es fa amb katsuobushi i algues konbu. El katsuobushi és tonyina seca, fumada i adobada amb uns fongs (Aspergillus glaucus). Es ven a les botigues de productes orientals en fora de flocs o de pólvores. Per a aquest brou també es poden fer servir una mena de seitons secs, sense el cap (niblshi). El dashi és la base dels brous i consomés japonesos, com l’ apreciat suimono (amb gambes, bolets, etc.). La segona aigua es fa servir per una altra sopa, on s’ hi posa miso, tofu,fideus, etc. Si no en trobeu, podeu fer servir un preparat pera sopa de fideus udon, que conté farina de tonyina, sal salsa de soja i porro.
El mirin és una salsa dolça feta a base d’ arròs, un fong (Aspergillus oryzae) i alcohol destil.lat (shochu). Tot i que té un 14% per cent d’ alcohol, es fa servir com a edulcorant, per tant no es pot subtituir per sake (aiguardent o cervesa d’ arròs).
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!