BONA VIDA

Jaume Fàbrega

23 d'agost de 2022
0 comentaris

salsa de pescadors en vermell

BALANDRA

La balandra és una salsa de pescadors pròpia de les costes del Montsià i el Baix Ebre. Es parenta d’ altres salses a base de vinagre, com la salmorreta valenciana. Els pescadors de l’ Ebre la van portar a Palamós. Joan Llavero ens diu “quan fèiem el peix  i les patates, el peix quedava sense suvsta`ncia peru`qe tiràvem el brou per fer els fideus o l’ arròs. Per això s’ acostumava a fer la balandra: en una paella posàvem dos alls, una mcia de tomata, farina i una mica del suc del peix i allò ho abocàvem sobre el peixi quedava més bo”. Observeu que no du vinagre.

Ingredients

1 got d’ oli (aproximadament)

3  llesques petites de pa

2 grans d’alls

1 grapat d’ametlles torrades (20 g, aproximadament)

1 got de vinagre

nou moscada

2 culleradetes de pebre vermell (no fumat)

Elaboració

En una paella amb l’oli fregiu-hi les llesquetes de pa, fent que quedin ben rosses.

Al morter piqueu-hi molt bé els alls, les ametlles, el pebre vermell i les llesquetes de pa, per aquest ordre. Un cop hàgiu aconseguit una pasta ben fina, l’afegiu a la paella, posada al foc  amb una mica de  l’oli de fregir el pa. Sofregiu-ho durant 1/2 minut, aproximadament, i procurant que no es cremi.

Tot seguit la mulleu amb el vinagre i ho deixeu reduir a la meitat, a foc viu.Afegiu-hi unes llossades de brou de peix.

Notes

-La balandra s’utilitza per donar gust als plats de peix. I, particularment, el  Caldo (un bullit de peix blanc i blau i patates típic dels pescadors de les costes de l’ Ebre) i per altres plats semblants. Cal utilitzar ingredients de bona qualitat, tant pel que fa a l’oli com al vinagre, així com al pebre vermell (el d’ aquesta zona, d’ Alcanar, és excel.lent). Si es vol picant, s’ hi pot afegir  pesteta o bitxo, cirereta a Girona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!