BONA VIDA

Jaume Fàbrega

23 d'agost de 2022
0 comentaris

salsa de pescadors en vermell

BALANDRA

La balandra és una salsa de pescadors pròpia de les costes del Montsià i el Baix Ebre. Es parenta d’ altres salses a base de vinagre, com la salmorreta valenciana. Els pescadors de l’ Ebre la van portar a Palamós. Joan Llavero ens diu “quan fèiem el peix  i les patates, el peix quedava sense suvsta`ncia peru`qe tiràvem el brou per fer els fideus o l’ arròs. Per això s’ acostumava a fer la balandra: en una paella posàvem dos alls, una mcia de tomata, farina i una mica del suc del peix i allò ho abocàvem sobre el peixi quedava més bo”. Observeu que no du vinagre.

Ingredients

1 got d’ oli (aproximadament)

3  llesques petites de pa

2 grans d’alls

1 grapat d’ametlles torrades (20 g, aproximadament)

1 got de vinagre

nou moscada

2 culleradetes de pebre vermell (no fumat)

Elaboració

En una paella amb l’oli fregiu-hi les llesquetes de pa, fent que quedin ben rosses.

Al morter piqueu-hi molt bé els alls, les ametlles, el pebre vermell i les llesquetes de pa, per aquest ordre. Un cop hàgiu aconseguit una pasta ben fina, l’afegiu a la paella, posada al foc  amb una mica de  l’oli de fregir el pa. Sofregiu-ho durant 1/2 minut, aproximadament, i procurant que no es cremi.

Tot seguit la mulleu amb el vinagre i ho deixeu reduir a la meitat, a foc viu.Afegiu-hi unes llossades de brou de peix.

Notes

-La balandra s’utilitza per donar gust als plats de peix. I, particularment, el  Caldo (un bullit de peix blanc i blau i patates típic dels pescadors de les costes de l’ Ebre) i per altres plats semblants. Cal utilitzar ingredients de bona qualitat, tant pel que fa a l’oli com al vinagre, així com al pebre vermell (el d’ aquesta zona, d’ Alcanar, és excel.lent). Si es vol picant, s’ hi pot afegir  pesteta o bitxo, cirereta a Girona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!