ROSCA AMB ALL (PV), PA I ALL (CATALUNYA NORD), TORRADA AMB ALL (PRINCIPAT), BRUSCHETTA (ITÀLIA). RECEPTA DEL LLIBRE "PA AMB TOMÀQUET", DEDICADA AL BLOC "ROSCA AMB ALL"
Al País Valencià, el pa forma part tradicional dels esmorzars i berenars,a part de ser un acompanyant del menjar. Cal destacar pans tradicionals com la pataqueta, una mena de panet en forma de mitja lluna per a l’"entrepà" (paraula valenciana) i fins el pa llescat, com la rosca amb all , el "pa i oli" i el "pa torrat".A Catalunya, el pa torrat o torrada, es menja sucat amb tomàquet, amb oli i sal, amb allioli, mel etc. La llesca de pa torrat , fregat amb all i amanit amb oli, al País Valencià també rep el nom de “rosca” (o “rosca amb all”, si té aquest ingredient), o, simplement, “torrat”, nom que potser ve de la rosca pa típic valencià (i català) en forma de tortell. Amb aquest format de pa, justament, a Malta
es feia el pa amb oli i, modernament, el pa amb tomàquet.
Ingredients
pa eixut
oli
sal
Elaboració
Feu uns talls al pa o panet, xopeu-ho amb oli, saleu-ho i feu-ho torrar una mica al forn.
Notes
Aquest pa es pot menjar, per Setmana Santa, amb alls i bacallà.
A les zones olivareres a Catalunya, el pa, el pa torrat, es xopava a la gerra de l’ oli. Cal parlar també de la"clotxa"de Gandesa, a
la Terra Alta, o al Priorat, un panet que s’obre i al qual se li tira la molla i s’omple amb escalivada,una arengada i oli.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!
Benvolgut Jaume,
Abans de res, enhorabona per l’excel·lent tasca com a gastrònom que realitzau des de fa tan de temps. Només volia recomanar-vos, si me permeteu, el llibre "Volem pa amb oli", de Tomàs Graves, editat per Olañeta Ediciones, de Palma, a finals dels noranta (però amb alguna reedició fa poc temps, crec) sobre la història i el món del pa amb oli mallorquí.
Salut,
Toni