BONA VIDA

Jaume Fàbrega

BOTIFARRA DOLÇA AMB LLAMÀNTOL: UNA RECEPTA DE DALÍ

2 de març de 2007

La cuina catalana és surrealista?. Al llibre "Dalikatessen. A taula amb Salvador" Dalí",  es demostra, tal com podem veure amb aquesta recepta. La fantasia-  d’arrel popular- de les combinacions dites de mar i muntanya,  com podeu veure en aquesta sorprenent, però exquisida, recepta. Altrament, el pèsol, si és fresc, amb al seva dolçor natural, combina

Llegir més

NOMÉS PER A ADULTS: FOGONS CALENTS, CUINA I SEXE

2 de març de 2007

La novel.la "Fogons calents" (Llibres de l´Índex) és classificada a les webs del Ministerio de Educación y Ciencia i similars com a "cocina regional española"; a Espanya, es veu que entendre el català és més difícil que el navaho. Jutgin vostès si és un llibre de "cuira regional espanyola" (i de moment no comentem aquests adjectius). Jerarca

Llegir més

TAXISTA, PORTA’M AL CEL!

28 de febrer de 2007

Hi ha taxistes de Barcleona que ens porten a l´infern:  BRUTÍCIA INTOLIERÀNCIA LINGÜISTICA, IGNORÀNCIA …I COPE. L´única ciutat del món (amb d’ altres dels Països Catalans) on la major part dels taxistes no parlen la llengua del país, escoten emissores enemigues i poden ser poc polits i maleeducats (amb molt honorables excepcions) és Barceloa. La culpa és

Llegir més

UN OU AMB ALES. ART I MENJAR, “FOOD ART”

27 de febrer de 2007

ELS ARTISTS AMB PRÀCTIQUES NO CONVENCIONALS – INSTAL.LACIONS, PERFORMANCES, ETC- S’ INTERESSEN PEL MENJAR Al Museu Abelló de Mollet del Vallès DAVID YMBERNON hi presneta "Latung la la i l´aparador dels encants" (cicle dirigit per Mercè Alsina). Hi apareix (ne amaqueta) una maàuian de tren avançant en un paisatge nevat que tranprota un ou (natural) amb

Llegir més

L´ESTAT DEL CATALÀ

27 de febrer de 2007

QUINA SOLUCIÓ? NaturalmenT, compta l’ ús social. Però , per damunT de tot, l´OFICIALITAT. El català és l´única llengua d’ Europa parlada per milions de persones que no és oficial, malgrat el que ens vulgui fer creure la Generalitat de Catalunya. Oficial vol dir que és LLENGUA D’ ESTAT (propi o plurinacional), com s´escau a

Llegir més

LLET GELÀ I PIU ALÇAT

27 de febrer de 2007

BEGUDES AFRODISÍAQUES Hi ha qui diu que és dubtós, científicament, que hi hagi substàncies pròpiament afrodisíaques- és a dir, capaces d’ estimular el desig sexual o augmentar-ne la potència física. Però, no obstant i això, hi ha una tradició mil.lenària de plats i àpats  eròtics, o amb suposats efectes eròtics. I , a més, hi

Llegir més

NACIÓ I DEGLUCIÓ ESPANYOLA

26 de febrer de 2007

LA FORMA DE SER ESPANYOLS- TAMBÉ EN CUINA- ÉS SER REGIONALISTES I OBLIDAR L´ESPAI COMÚ DE LA LLENGUA Per a alguns la nació és Espanya. Per a regionalistes  de baixa intensitat i els espanyolistes (com podem veure a Catalunya Ràdio) ho és només el Principat. Per a qualsevol persona mínimament culta, la nació culinària de

Llegir més

ROSCA AMB ALL: LA CULTURA DE L´OLI D’ OLIVA

25 de febrer de 2007

ROSCA AMB ALL (PV), PA I ALL (CATALUNYA NORD), TORRADA AMB ALL (PRINCIPAT), BRUSCHETTA (ITÀLIA). RECEPTA DEL LLIBRE "PA AMB TOMÀQUET", DEDICADA AL BLOC "ROSCA AMB ALL" Al País Valencià, el pa forma part tradicional dels esmorzars i berenars,a part de ser un acompanyant del menjar. Cal destacar pans tradicionals com la pataqueta, una mena

Llegir més

ESPANYA ENS ESPANYA:UN ENCAIX IMPOSSIBLE

25 de febrer de 2007

ENS FAN SER ESPANYOLS PER FORÇA, CONTRA TOTA RAÓ Es pot "encaixar" Catalunya amb Espanya?.Suposar que això és possible és com la quadratura del cercle: sinó és que els Països Catalans deixen de ser-ho.  Quan els interessa, representa només l’ Espanya profunda, cavernària (però també "progre", atenció!, la de lectors de “El País”), monolingüe i

Llegir més

XIPRE, CARGOLS I FLAONS

24 de febrer de 2007

SABIÉU QUE A XIPRE MENJAR CARGOLS US POT COSTAR LA VIDA? Els xipriotes, poble que, tots els grecs, practiquen l’alegria de viure a través del menjar, tenen una gran afecció als cargols, que anomenen karaoli , un nom amb ressonàncies lingüístiques catalanes– en un altre context, a Xipre també fan flaones , com als Països

Llegir més

BONA DONA, MALA DONA: NOMS CURIOSOS D’ ALGUNS PLATS

23 de febrer de 2007

EL CURIÓS ORIGEN D’ ALGUNS NOMS DE PLATS Dins la cuina francesa, els plats anomenats  a la Bona Dona (Bonne femme) són uns suculents guisats fets a foc lent de pollastre, conills, etc., sovint acompanyats del que  a Mallorca en diuen patató, o sigui patates petites. És, en definitiva, un bon plats de al cuina

Llegir més

EL MAL FRANCÈS

22 de febrer de 2007
General

França és més avançada que Espanya en moltes coses: entre elles en l´extermini de les llengües nacioanls França s? ha construït- com a mínim des de 1213- des de la destrucció d? altres nacions, altres cultures i llengües. Cap poble d? Europa- llevat del castellà- ha estat tan arrasador i, perquè no dir-ho, tan etnocida.Sota

Llegir més

SOCIALISTES CONTRA ELS DRETS NACIONALS

21 de febrer de 2007

HI HA UNA OBESSIÓ DE L’ E SQUERRA A CRIMINALITZAR L´EXERCICI DELS DRETS DELS POBLES, SIGUI  A CATALUYA, A EUSAKADI O A FRANÇA Des del que pensen des punt de vista dels drets nacionals  dels pobles inclosos a l’estat francès, no hi ha gaires diferències entre tot l’aparell de l’estat, l’ opinió pública, socialistes, comunistes, gol.listes

Llegir més

PERIODISTES INCOMPETENTS: MENYSPREU DE LA LLENGUA

20 de febrer de 2007

Podrien treballar en qualsevol emissora pública del món la mena de periodistes incompetents que trobem a Catalunya? Que vostè o jo parlem relativament bé o malament el català té , segurament, poca importància. Que un policia local o que un pintor siguin daltònics, ja seria un fet incompatible amb la professió. Doncs bé la major

Llegir més