BONA VIDA

Jaume Fàbrega

Llibres/CATALUNYA PER SUCAR-HI PA

24 de maig de 2007

Avui el  Conseller d’ Innovació, Universitats i Empresa, sr. Huguet, presentarà, amb Matthew Tree, el llibre de Jaume Fàbrega "Catalunya per sucar-hi pa", una guia turística, gastronòmica, festiva i enològica dels Països Catalans, incloent l´Alguer i el Carxe. L´acte tindrà lloc a les 7 del vespre  a les Cotxeres del Palau Robert (Psg. de Gràcia, 107),

Llegir més

GASTROLOGIA.7/LES CONSERVES VEGETALS

24 de maig de 2007

Les conserves existeixen des de la Prehistòria i, encara avui, són una aportació important en la nostra alimentació i en el plaer de la cuina. Per conserva entenem un producte alimentari d’ origen vegetal (o animal, així com peix) alterable,  en què la conservació és assegurada per l’ envasament en un recipient estanc als líquids,

Llegir més

Llengua/ELS MOTS DE LA CUINA: LA CUINA CATALANA, EN CATALÀ

23 de maig de 2007

Pot existir la cuina catalana sense la vitalitat i l´oficialitat de la llengua?. Pot existir una cuina sense els mots que la descriuen? La mort imperfecta del català, programada sistemàticament per Castella almenys des del segle XVI, i continuant fins avui- és l’ única llengua europea parlada per milions de persones que no és oficial-,

Llegir més

Mitjans/EL PARRÚS DE L´ESCLAVA

22 de maig de 2007

Les esclaves dels romans  eren clientes de "Corporación Dermoestética" i tenien el parrús afaitat? . Els romans de Tàrraco menjaven nespres del Japó, encara que fossin del Vinalopó?  Quim Monzó assenyalava, parlant de la sèrie de TV3 “ La Via Augusta”, que en una escena de venda d´esclaus, descrits com a feréstecs i indòmits, en mostrar

Llegir més

ReceptA/MADONNA MENJA PA AMB TOMÀQUET

22 de maig de 2007

Voleu descobrir la relació de Madonna amb el pa amb tomàquet?. O lligar la seva afecció a la Càbala amb la ciutat que la va veure néixer, Girona? BAGEL SUCAT  AMB TOMÀQUET I OU FERRAT El meu locat preferit a Miami Beach per a fer un bon esmorzar és el Woolfie’s. Es, naturalment, d’estil Art-Déco-

Llegir més

Cultura/IRAQ, PARADÍS VIOLAT

21 de maig de 2007

A l´Iraq s’ hi entrecreuen cultures de nació, de llengua i de cuina. Aquí, a l’ antiga Mesopotàmia, hi ha haver el paradís- el jardí- on es varen aclimatar alguns dels productes que ara formen part bàsica de la nostra civilització. Els estats Units, el Regne Unit i el regne d’ Espanya han  violat aquest

Llegir més

Art/DALÍ PARLA DE MENJARS GENIALMENT

20 de maig de 2007

El Museu Dalí de Figueres és el més visitat de Catalunya: Dalí, entre la catalanitat desacomplexada i el franquisme, és un artista i escriptor fascinant DICCIONARI COMESTIBLE DE SALVADOR DALÍ Menjars, plats i qualitats alimentàries en l’ obra escrita de Salvador Dalí (Vida secreta). ALBERGÍNIA La tarda que em varen deixar anar de la presó de

Llegir més

LA CUINA PEU NEGRE: EL QUE MENJAVA MARCEL CAMUS

18 de maig de 2007

Entre València i Menorca, aquests emigrants catalanoparlants d’ Algèria, concentrats especialment a Orà, amb aportacions occitanes, corses, jueves, berbers ,  àrabs, varen crear un sistema culinari amb forts ressons catalans: mona, paella, tramussos, coques, sobrassada,ressonen també amb accent francès. A Orà s’ hi va establir una nombrosa colònia valenciana, que parlava en la nostra llengua

Llegir més

Productes/LES MEVES AIGÜES MINERALS

17 de maig de 2007

Am gs o sense gas, natural o afegit, no totes les aigüs minerals són iguals. Les aigües minerals cada cop tenen una importància més gran no solament en l’ alimentació quotidiana, sinó també formant part de l’ oferta gurmet dels restaurants. Ja són alguns- malauradament, a parer meu, encara pocs-, que es plantegen oferir una

Llegir més

ELS ULLS DEL XAI

17 de maig de 2007

En un àpat àrab us han obsequiat amb els ulls d’un xai rostit?. El menjar està ple de codis i significats que, sovint, cal saber interpretar. un amic, a Madrid, un dia ens va convidar a casa seva i ens va sorprendre amb un arròs a la cubana- plat ni excessivament madrileny ni excessivament festiu,

Llegir més

Carn/COLOM ROSTIT

16 de maig de 2007

No us recomano pas fer servir algun dels milers i empipadors coloms que poblen les nostres ciutas, sinó el colom més saborós i poètic de la poesia, incloent la poesia de les cassoles. COLOM ROSTIT El  colom o colomí es pot rostir, estofar, fer amb farcellets de col, amb bolets, etc. Ingredients   4 colomins

Llegir més

CUBA, CATALUNYA I MALLORCA

15 de maig de 2007

Les relacions històriques entre Cuba, les Balears, el País Valencià i Catalunya, són importants: també ho són en el camp de la gastronomia: descobrirem l´origen del  Bacardí o del "daiquirí"… A Mallorca i Menorca, fins a primeries del segle XX, que és quan es crea la cuina moderna dels Països Catalans, apareixen notables treballs sobre

Llegir més