BONA VIDA

Jaume Fàbrega

4 de desembre de 2014
0 comentaris

NEULES…DE NADAL?

LES NEULES

Les neules, típic dolç de Nadal de Catalunya, originàriament- a l´Edat Mitjana- eren planes, ja que de fet el seu origen està en les hòsties sense consagrar, que en llenguatge eclesiàstic s’ anomenen hostia oblata, o “hòstia oferta”. D’ aquest nom en ve el francès  oublie o l´espanyol oblea o el català oblea o oblia, ara en desús. El seu nom prové de la paraula llatina nebula, que és un tipus de “boira” molt poc densa, degut a la seva textura fina. La paraula catalana actual neula conserva a més el significat que ja tenia en llatí, i que és un tipus de calitja espessa que no arriba a ser boira baixa, i dóna nom a alguns llocs geogràfics, com Puig Neulós. En francès antic també existeix al paraula “nieule”, amb el mateix significat. La dita popular fa “Cada cosa al seu temps, i al Nadal neules”; és l’ època de l´any, en efecte, en què són més típiques.

Acompanyen els torrons, se suquen en cava i de fet sempre s’han sucat en alguna mena de vi, particularment dolç. Aquest costum l´esmenta Francesc Eiximenis a Com usar bé de beure e menjar (s. XIV), on parla de les “neules espesses”. Tal com explico al meu llibre La cuina monàstica (2013) les neules eren una de les postres preferides pels frares, i no solament per Nadal. Se solien menjar sucades amb piment, un vi aromàtic amb espècies. Les neules ja es descriuen l’ any 1267: al convit de Nadal d’aquell any el rei Jaume I va oferir als seus més de cent comensals neules, pinyons i ametlles com a postres. Potser també  torrons, que dels quals ja en tenim una recepta al s. XV. Ramon Llull les en parla a El llibre de les meravelles (1289). La idea d’enrotllar una hòstia, qui sap si ja amb la idea de sucar-la, segons la tradició es diu que la va tenir una monja i posteriorment monges i pastissers van anar perfeccionant la recepta. A la pasta bàsica de farina, aigua, clara d’ ou, sucre…més tard s’ hi afegirà vainilla, mantega, etc.

A Espanya hi ha els barquillos, que s’ hi assemblen, però solen tenir una composició diferent i són més amples d’ un costat. Procedeix de la Mancha, i és costum a Madrid vendrel`s al carrer.

Quan les neules eren planes tenien dibuixos, relleus, escuts, emblemes, frases, etc. També hi ha les neules amb decoracions perforades que es tiraven a les catedrals en el oficis de Nadal, i a França per la Pentecosta, tradició que ha arribat fins avui a Mallorca.

Les neules planes , amb relleus, encara són vigents a França, Bèlgica, Holanda, Suïssa, els Estats Units etc:  brätzeli suïssos, wafels anglesos, Waffels alemanys, wafels neerlandesos, vaffel noruecs, väffa suecs… Actualment, entre nosaltres, són famoses les gofres- nom que proposo- de Bèlgica on són famoses les de Brussel.les i les de Lieja.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!