BONA VIDA

Jaume Fàbrega

9 d'agost de 2024
Sense categoria
0 comentaris

MANDONGUILLES, DE CATALUNYA A ALGÈRIA

MANDONGUILLES AMB PÈSOLS

Un plat molt popular a Catalunya i d’ èxit sempre assegurat, tant entre petits com grans. A les comarques de Girona sen diuen pilotilles, a la Catalunya Nord boles de picolat, a les Balears pilotes i al País Valencià tarongetes, fassedures (farcidures) pilotes, etc. Es troba a toa la Mediterr`nia: n’ he menjat a Turquia, Grècia, el Magrib…A Algèria també les fa amb pèsols. En aquests països es fan de xai o de vedella.

Ingredients

½ kg de carn magra de porc

½ kg de carn magra de  vedella

150 g de cansalada grassa

2 ous

oli

2 cebes mitjanes

4 tomàquets,3 alls

julivert

50 g de pa ratllat

farina

½ kg de pèsols

picada: 2 alls, 1 carquinyoli o ametllat, 40 g d’ ametlles o avellanes,uns brins de safrà, ½ copa de vi ranci

sal

Elaboració

Piqueu bé la carn de porc, la de vedella i la cansalada. Poseu-la en un bol i  afegiu-hi els ous, el pa ratllat, l’all i el julivert ben picats amb un ganivet o una mitja lluna. Assaoneu-ho amb sal i pebre, barregeu-ho bé i feu unes boles o mandonguilles,  de la grandària d’ un albercoc,que enfarinareu.Poseu una paella al foc amb oli abundant. Quan sigui calent, fregiu-hi les mandonguilles. Un cop rosses  passeu-les a una altra cassola, després de posar-les sobre paper absorbent.Amb el mateix oli de la paella, feu un sofregit amb la ceba, tallada molt fina, i el tomàquet,sense peles ni llavors i una mica d’ all i julivert, si voleu. picolat. Tireu-hi el vi i deixeu reduir. Mulleu-ho amb l’aigua i deixeu-ho coure uns minuts.Banyeu amb aquesta salsa les mandonguilles. Afegiu-hi els pèsols bullits i una picada feta amb el safrà, les ametlles i els carquinyolis.Saleu i deixeu-ho coure lentament fins a la cocció durant una mitja hora o més.

Notes

Podeu variar la picada: pinyons, pa fregit, julivert, etc.. Al farcit s’ hi pot posar una mica de canyella, una idea excel.lent.

A Mallorca també es fan només amb carn de porc.

Es fan només amb salsa i també amb salsa de tomàquet i combinades amb sèpia, xai, pollastre,etc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!