MANDONGUILLES AMB PÈSOLS
Un plat molt popular a Catalunya i d’ èxit sempre assegurat, tant entre petits com grans. A les comarques de Girona sen diuen pilotilles, a la Catalunya Nord boles de picolat, a les Balears pilotes i al País Valencià tarongetes, fassedures (farcidures) pilotes, etc. Es troba a toa la Mediterr`nia: n’ he menjat a Turquia, Grècia, el Magrib…A Algèria també les fa amb pèsols. En aquests països es fan de xai o de vedella.
Ingredients
½ kg de carn magra de porc
½ kg de carn magra de vedella
150 g de cansalada grassa
2 ous
oli
2 cebes mitjanes
4 tomàquets,3 alls
julivert
50 g de pa ratllat
farina
½ kg de pèsols
picada: 2 alls, 1 carquinyoli o ametllat, 40 g d’ ametlles o avellanes,uns brins de safrà, ½ copa de vi ranci
sal
Elaboració
Piqueu bé la carn de porc, la de vedella i la cansalada. Poseu-la en un bol i afegiu-hi els ous, el pa ratllat, l’all i el julivert ben picats amb un ganivet o una mitja lluna. Assaoneu-ho amb sal i pebre, barregeu-ho bé i feu unes boles o mandonguilles, de la grandària d’ un albercoc,que enfarinareu.Poseu una paella al foc amb oli abundant. Quan sigui calent, fregiu-hi les mandonguilles. Un cop rosses passeu-les a una altra cassola, després de posar-les sobre paper absorbent.Amb el mateix oli de la paella, feu un sofregit amb la ceba, tallada molt fina, i el tomàquet,sense peles ni llavors i una mica d’ all i julivert, si voleu. picolat. Tireu-hi el vi i deixeu reduir. Mulleu-ho amb l’aigua i deixeu-ho coure uns minuts.Banyeu amb aquesta salsa les mandonguilles. Afegiu-hi els pèsols bullits i una picada feta amb el safrà, les ametlles i els carquinyolis.Saleu i deixeu-ho coure lentament fins a la cocció durant una mitja hora o més.
Notes
Podeu variar la picada: pinyons, pa fregit, julivert, etc.. Al farcit s’ hi pot posar una mica de canyella, una idea excel.lent.
A Mallorca també es fan només amb carn de porc.
Es fan només amb salsa i també amb salsa de tomàquet i combinades amb sèpia, xai, pollastre,etc.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!