BONA VIDA

Jaume Fàbrega

19 de febrer de 2012
0 comentaris

llonguets, llagostes i pans sexuasl

LA LLAGOSTA MALLORQUINA

ELS PANS SEXUALS I LA LLAGOSTA

Aquest nom de “llagosta” no es refereix al conegut crustaci, sinó a un entrepà de pa amb oli (pa amb tomàquet) que el propietari del BAR BOSCH, de Palma de Mallorca, ha popularitzat, segons el cuiner Xesc Bonnin, si bé THOMAS GRAVES- fill del famós escriptor autor de “Jo Claudi” ens ho relaciona amb l’ amo en Pep Verd del CAFE MOKA VERD de Palma: l’ any 1958, en demanar-li uns amics un pa amb oli (pa sucat amb tomàquet) i en tenir només llonguets, el va elaborar amb aquesta mena de panet, partint-lo i torrant-lo abans una mica. I l’ amic  Graves sap de què parla: no debades ha escrit un magnífic i ben documentat llibre sobre  el pa amb tomàquet a Mallorca titulat Volem pa amb oli.

 La tomàtiga no hi era sucada, sinó afegida a tallades molt primes (cosa que també es fa a Malta).En tastar-ho, algú va exclamar: “això és més bo que una llagosta!”.Més endavant, varen venir els diversos farciments: pernil salat (cuixot), pernil cuit, formatge, pernil cuit i formatge, bèicon, potser a partir d’ una pràctica que era corrent a Catalunya ja feia anys…Es pot servir tallat en dos longitudinalment o en tres, perpendicularment a l’ escletxa del panet.

La seva característica és, doncs, que s’ elabora amb un llonguet, una tradicional peça de pa petit, individual, que a Mallorca es fa de forma superba; el retrobem, també excel.lent, a les comarques de Girona, al Baix Camp i en alguna altra comarca. Per desgràcia, és un format tradicional (com l’ antiga “pataqueta” valenciana ara difícil de trobar) a les grans ciutats, on hi preval l’ esllanguida “baguette”. A la Barcelona tan “multi-culti”, és mées fàcil trobar pasn indis, àrabs, orientals, andalusoss, gallecs , d’arreu del món, que un llonguet…  Perquè VIENA, que fa entrepans tan bons- entre ells, segons el New York Times, el millor del món-, no en fan amb llonguet?. En tenen de coca o coca de pa, l´alternativa amb l´omnipresent sabata (dita xapata, o sabata, que és el que vol dir  el  mot ciabatta en idioma llombard o a  l´ara també cada cop més present pita.

Aquest típic panet és, com diu el nom, de forma oblonga i allargada, amb un característic solc al mig, que certs antropòlegs han interpretat en clau eròtica. Ja els antics romans tenien una peça de pa semblant- que retrobem també en altres indrets,- si fem cas d’ un epigrama de Marcial en el qual retreu al patrici Lupus que mentre dona a la seva amant panets en forma de vagina, és a dir, llonguets, (cunnus, cony) als convidats els en dóna de farina nigra , de farina negra-amb una altra forma potser?. Els panets de forma fà.lica es troben també en alguns  països de la Mediterrània.

De fet en diverses cultures- excepte en les islàmiques, que amb això també són diferents; i no obstant, els millors llibres de sexe antics són els àrabs, fins i tot un diccioanri del s. XVI  només sobre la vulva!- hi trobem artefactes comestibles que recreen penis i vulves: sexe i menjar no estan allunyats, i formen part d’ una mateix dimensió del ritu i del plaer. No hem de confondre aquestes formes tradicionals amb recreacions modernes- especialment en pastisseria-, sigui a Tailàndia i als Estats Units, amb motius clarament sexuals, article en molts casos més propers a les sex-shops o botigues del sexe. Són els “penis bread” o “penis cake”. Per cert, paradoxalment, “cake” (coca, pastís), vol dir vulva, com “cookie” (galeta).

En un altre ordre de coses-, l´espardenya (aquest marisc tan car i bo, que és ni més ni menys que  una holotúria!) té noms amb connotacions sexuals: se’ en diu també llongo, llonguet, “carajo” (Sant Feliu de Guíxols) i a les Balears “verga mansa”. Tot i que el reis amb noms de mariscs amb doble significat són els gallecs i portuguesos: ameijoa/ameixoa (cloïssa), longueirâo, etc. A Catalunya ens conformem amb la sardina, si hem de fer cas de les cançons de taverna.

Per saber-ne més: Jaume Fàbrega, Pa amb tomàquet. Les recepetes més senzilles i saboroses de la Mediterrània (Cossetània Edicions)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!