BONA VIDA

Jaume Fàbrega

30 de setembre de 2007
1 comentari

Licors/LICOR DE CODONY

No sabeu què fer-ne dels codonys, i no teniu temps de fer-ne codonyat? Aquí teniu la recepta d’ un licor fàcil i deliciós.

CODONYAC (LICOR DE CODONY)
La mare feia un extraordinari codonyat, que solíem anomenar amb el nom espanyol de "membrillo". En canvi, un licor a base de codony, que m’ encantava, sempre en dèiem codonyac. De totes maneres, el nom de codonyat tan es pot referir a la carn o confitura de codony com al licor; el mateix passa a It`lia amb el cotognato.
Ingredients
1 o 2 kg de codonys ben madurs
sucre (per cada l de  suc,200 g de sucre, aproximadament)
1 canó de canyella
Elaboració
Peleu els codonys, traieu-ne les llavors i el cor i  ratlleu-los (o passeu-los per una màquina de picar carn). Poseu-los en un drap i escorreu-los bé. Col.loqueu aquest líquid en un recipient amb  el sucre i la canyella. Feu-ho bullir uns 5 minuts a fi de fondre bé el sucre.  Poseu-ho en ampolles i guardeu-ho en un lloc fosc i fresc. S’ obté un agradable licor de baixa graduació alcohòlica, però que cal consumir dintre de l’ any.
Notes
En algunes comarques de Catalunya, a It`lai, França,  es fa una ratafia de codonys amb codonys, aiguardent ("holandes") sucre i alguna herba aromàtica- maria lluïsa, menta, herba de Santa Maria,  canyella, nou moscada, anís estrellat…-. Es pot fer servir aiguaardent de 90º (rebaixat amb aigua de font) o de 45 , o bew fer servir grappa, vodka, etc.
Si voleu un licor  més clarificat, a la Primavera canvieu-lo d’ ampolla, passant el licor per una mussolina o drap ben fi.

  1. Com és que surt de baixa graduació si no s’hi posa alcohol? fermenta?
    També he vist que hi ha qui ho fa macerant el codony…realment exprémer codonys és complicat!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!