No sabeu què fer-ne dels codonys, i no teniu temps de fer-ne codonyat? Aquí teniu la recepta d’ un licor fàcil i deliciós.
CODONYAC (LICOR DE CODONY)
La mare feia un extraordinari codonyat, que solíem anomenar amb el nom espanyol de "membrillo". En canvi, un licor a base de codony, que m’ encantava, sempre en dèiem codonyac. De totes maneres, el nom de codonyat tan es pot referir a la carn o confitura de codony com al licor; el mateix passa a It`lia amb el cotognato.
Ingredients
1 o 2 kg de codonys ben madurs
sucre (per cada l de suc,200 g de sucre, aproximadament)
1 canó de canyella
Elaboració
Peleu els codonys, traieu-ne les llavors i el cor i ratlleu-los (o passeu-los per una màquina de picar carn). Poseu-los en un drap i escorreu-los bé. Col.loqueu aquest líquid en un recipient amb el sucre i la canyella. Feu-ho bullir uns 5 minuts a fi de fondre bé el sucre. Poseu-ho en ampolles i guardeu-ho en un lloc fosc i fresc. S’ obté un agradable licor de baixa graduació alcohòlica, però que cal consumir dintre de l’ any.
Notes
En algunes comarques de Catalunya, a It`lai, França, es fa una ratafia de codonys amb codonys, aiguardent ("holandes") sucre i alguna herba aromàtica- maria lluïsa, menta, herba de Santa Maria, canyella, nou moscada, anís estrellat…-. Es pot fer servir aiguaardent de 90º (rebaixat amb aigua de font) o de 45 , o bew fer servir grappa, vodka, etc.
Si voleu un licor més clarificat, a la Primavera canvieu-lo d’ ampolla, passant el licor per una mussolina o drap ben fi.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!
Com és que surt de baixa graduació si no s’hi posa alcohol? fermenta?
També he vist que hi ha qui ho fa macerant el codony…realment exprémer codonys és complicat!