BONA VIDA

Jaume Fàbrega

8 de març de 2007
0 comentaris

LES BESTIESES DEL “LAROUSSE”: LA “BÍBLIA” GASTRONÒMICA DIU HERETGIES

Ja es poden escarrassar alguns polítics viatjant a fora. Catalunya no té cap pesència al món, és inexistent, invisible, no té mapa: només hi ha Espanya. Fins i tot en cuina, la identitat catalana és desconeguda.

El “Larousse Gastronomique”, bíblia dels gurmets, no es distingeix pas pel seu afinament en les informacions referents a les cuines nacionals i regionals, fins les més pròximes. Catalunya ni hi apareix. Això sí: l’ entrada “à la catalane”  ens deixa ben galdosos: “es diu d’ una guarnició inspirada en la cuina espanyola en general (Catalunya té fama pel seu marisc, el seu peix i el seu gust per l’ all). El pollastre saltat (o el saltat d’ anyell o de vedella) a la catalana és guarnit de quarts de tomàquets pelats, saltats amb mantega, amb castanyes bullides amb consomé, amb chipolatas (sic) i olives sense pinyol i bullides. Les grans peces de carn es guarneixen amb daus d’ albergínia saltats amb oli i amb arròs pilaf (sic). Els turnedós i noisettes de xai a la brasa s’ acompanyen amb fons de carxofa i s’ envolten amb tomàquets a la brasa”.Es interessant saber que al cuina catalana és tan internacional que utilitat salsitxes italianes com les “cipollate” o arrossos turcs com el pilaf, d’ una forma tan corrent com vostè o jo bevem cafè.No tenen més sort altres entrades referents a al cuina dels Països Catalans. La “cargolade” (sic), segons el Larousse, és un plat del “Rosselló i el Comtat de Foix” que es menja amb “aïoli i julivert”. La “escuedella” (sic) és “un bullit català, preparat a la regió de Perpinyà. A més de les verdures i

el bou, inclou sovint un galldindi farcit, i sempre ous i un trinxat de pasta i carn. El seu nom exacte és “escuedella de Nadal”, però és un plat tradicional per moltes altres festes”. I l’ ollada de

la Catalunya Nord on queda?. A part de la memorable confusió del redactor entre escudella i menú de Nadal. Premi!.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!