BONA VIDA

Jaume Fàbrega

3 d'octubre de 2019
0 comentaris

LA SOPA MÉS ANTIGA DE LA HUMANITAT

La sopa més antiga del món

Fins fa poc crèiem que les sopes més antigues del món eres les que coneixem de Mesopotàmia, al Neolític, segons una tauletes cuneiformes amb receptes del British Museum. Són sopes que no difereixen molt de les actuals. De fet, tal com hem dit, quan al dona inventa la cuina, al Neolític, inventa també la terrissa- i de retruc l´agricultura- a fi de de dominar un cicle culinari complet. La sopa és l’aliment original, primigeni  i maternal, present a totes les èpoques i a totes les cultures del mon.

Però  heus aquí que Oliver Craig, de la Universitat de York, a Anglaterra, ha excavat , al Japó, un lloc on vivien els jomon: i aquí hi havia una olla al foc per cuinar la sopa.

Els jomon eren caçadors-recol . lectors que varen viure al nord-est d’Àsia, al Japó, en els mil. lennis posteriors de l’última màxima glaciació ( fa uns 18.000 anys!). Els oceans del món estaven en aquest moment a 120 metres per sota, i l’arxipèlag japonès estava connectat amb el continent en diversos llocs. Els jomon van ser capaços de trobar prou aliment per fixar-se en poblats estables. Les cultures jomon serien, les primeres al món a produir ceràmica, probablement a partir de 16.000 aC. El seu nom, en japonès, vol dir “cadena”, per la decoració de la seva terrissa.

O. Craig va analitzar mostres  d’ elements carbonitzats trobats a la ceràmica. Les olles s’utilitzaven per a la cocció de peixos. Aprofundint la seva anàlisi, els investigadors també van trobar que els residus de 57 olles i fragments trobats tenien residus d’ àcids grassos, de tal manera que se sap que només es produeixen  amb oli calent. Inequívocament, els jomons cuinaven  peix blau. Cada any, en aquesta contrada el salmó del Pacífic ve als  rius per fresar. La interpretació més òbvia sembla ser que fa ha 14.000 o 15.000 anys  els jomons  feien sopa de salmó. En resum, es va utilitzar la ceràmica més antiga del món per cuinar la sopa més antiga del món, i era una sopa de peix. Encara avui la sopa de salmó és una de les exquisideses de les cuines nòrdiques, de Normandia a Noruega,  i

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!