BONA VIDA

Jaume Fàbrega

24 d'abril de 2012
0 comentaris

L’ ANARQUIA QUE NO ÉS DIVINA

la paella valenciana, plat anàrquic?

ANARQUIA I PAELLA

Josep Pla, deia que els pollastres de granja eren  “comunistes”, i els gratapallers “anarquistes”. Volia confrontar la llibertat amb la normativa, en línies generals. Veiem que té a veure l´”anarquisme” amb la cuina…i amb la paella o arròs a la valenciana. I ho

A França es coneix la Paella des de la “Belle Époque”. Julio Camba, també  un gran escriptor , gallec de nació, que hi va viure a l’ època que els francesos consideraven els espanyols com “una cosa mixta de frares i toreros”, diu (La casa de Lúculo) que al restaurant La Biche era freqüentat pels il.lustres funcionaris de l’ Ambaixada Espanyola.

Un d’ ells es deia Mariano Vidal,-potser Marià, pel cognom-, i  es discutia amb l’ amo del restaurant sobre les bondats respectives de la cuina francesa i la cuina “espanyola”, en una època en què, segons, Alexandre Dumas, els espanyols s’ alimentaven de “garbansos” (sic) xocolata i oli d’ oliva ranci i el patró alimentari-cultural francès menystenia aquesta cuina. Encara no existia Ferran Adrià, està clar.

Aquest patriota funcionari hi afirmava que ”No hi ha res tan bo al món com la paella. Imagini`s que una bona paella té de tot: pollastre, anguila, calamars, cloïsses, porc, pèsols, arròs, brou…”-“És impossible”, contesta l´amo del restaurant.”-Com impossible?”, digué el contertulià  espanyol. “Perquè ha de ser impossible?. Brou, ànec, pebrots, carxofes, xoriço, lluç…”-“No veu com això és impossible?. Qui gosaria aplegar totes aquestes coses en un mateix plat. Caldria estar boig!”.-“Doncs el resultat és excel.lent-“ afegeix Vidal Tolosana-. “Si vol vindré un dia a fer una paella.””-Oh, no!, moltes gràcies”- fa el patró de La Biche, horroritzat-. “Em sap molt de greu, però no li ho permetria mai. Pollastre i anguila, cloïsses i porc…Mais ça serait l’ anarchie, voyons!” (això serai l´anarquia, a veure!).

Si, l´anarquia ibèrica de plats que barregen carn i peix, poc cartesianament.

O, sobretot, l´”anarquia” catalana: cap cuina del món- llevat de la xinesa, i encara-, no ha arribat tan lluny en les barreges de “mar i muntanya- carn, peix, marisc, embotits, bolets,…-. Si bé al País Valencià hi ha algun plat similar, com l´Espardenyada (ànec amb anguila), o a Mallorca  la Sèpia amb sobrassada o el Conill amb gambes, la cuina de Catalunya , i especialment a la Costa Brava, ha generat un estil propi que anomenem, com hem dit, “mar i muntanya” ( sobre el qual he publicat el llibre Dalicatessen. La cuina surrealista, a Pagès Editors).

De fet, el model de paella que s’ ha difós al món , i tal com és coneguda, no és pas la valenciana, sinó tal com es fa a Catalunya. Amb sofregit, carn i marisc, pèsols, etc., un model barroc ben diferent de l´austera paella de l´Horta (només carn, cargols, mongetes…).

Anarquia? Depèn. Certament els pescadors i els tapers varen tenir una prolífica inventiva: un sol plat, el Niu, ho resumeix tot: conté, entre altres ingredients, bacallà, peixopalo (bacallà sec sense sal), ous durs, ocells, crustacis, salsitxes, patates…I és bo!.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!